CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Lipoaspirația

Lipoaspirația este o procedură chirurgicală care permite „sculptarea” corpului prin îndepărtarea grăsimii nedorite.

Ce este Lipoaspirația?

Lipoaspirația este o procedură chirurgicală care permite „sculptarea” corpului prin îndepărtarea grăsimii nedorite din zona abdomenului, coapselor, șoldurilor, genunchilor, brațelor, bărbiei, obrajilor și a gâtului. În ultimii ani, lipoaspirația (sau liposculptura) a înregistrat progrese în ceea ce privește tehnica de intervenție.

Lipoaspirația poate modela, printr-un procedeu simplu și sigur, acele zone cu depozite de grăsime care nu pot fi îndepărtate prin metode tradiționale. Celulele grase îndepărtate prin lipoaspirație nu se refac, iar proporțiile obținute în urma operației vor fi păstrate. Cu toate acestea, lipoaspirația, cunoscută și ca liposucție, nu este o metodă de tratare a obezității și nici un substituent pentru diete sau exerciții fizice. Printr-un consum alimentar exagerat, puteți crește în greutate și pot apărea noi depuneri de grăsime.

Candidatul ideal pentru o lipoaspirație este o persoană cu greutate relativ normală, cu o piele fermă și elastică, care are „pachete” de grăsime în exces în anumite zone. Pacientul trebuie să fie stabil din punct de vedere psihologic, iar starea sa de sănătate să fie bună.

Lipoaspirația prezintă un risc pentru persoanele cu probleme medicale cum ar fi diabetul, bolile importante ale inimii și plămânilor, circulația proastă sau pentru persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală în apropierea zonei care urmează să fie supusă intervenției.

Vârsta nu este un considerent important. Cu toate acestea, pacienții mai în vârstă au o elasticitate diminuată a pielii și nu pot atinge aceleași rezultate ca pacienții tineri, cu o piele fermă.

În timpul consultației, chirurgul vă va evalua starea generală de sănătate, va determina zonele cu depozite de grăsime și tonusul pielii. Vă vor fi explicate metodele cele mai adecvate de remodelare corporală.

Este indicat să întrerupeți fumatul cu cel puțin o săptămână înainte și după operație. Se va opri cu cel puțin 2 săptămâni înainte în cazul tratamentului cu anticoncepționale, antiinflamatoare (Aspirină, Ibuprofen etc.), vitamine, sau orice medicamente care pot interfera cu sângerarea și coagularea, cu acordul medicului care vi l-a prescris.

La consultație, este foarte important să precizați toate medicamentele pe care le folosiți.

Dacă sunteți răcit dau suferiți de orice fel de infecție, în special o infecție a pielii, operația va fi amânată.

Este recomandat ca cineva apropiat să vină să vă conducă acasă la ieșirea din clinică și să vă ajute, câteva zile după operație, la treburile zilnice.

Lipoaspirația este efectuată, în general, sub anestezie locală, care afectează doar zonele ce vor fi supuse intervenției. Dacă preferați, anestezia locală poate fi combinată cu administrarea intravenoasă de sedative, pentru a mări gradul de confort în timpul intervenției. Anestezia locală poate fi o alegere bună și pentru proceduri mai extinse.

Durată operației depinde de numărul și mărimea zonelor tratate (de obicei, durează aproximativ 1-2 ore) și de obicei este necesară o internare peste noapte.

Tehnica de bază a lipoaspiației, folosită pentru majoritatea pacienților, constă în injectarea unei soluții medicamentoase în zonele grase înainte de îndepărtarea grăsimii. Fluidul, un amestec de soluție salină intravenoasă, lidocaină (un anestezic local) și epinefrină (un medicament ce contractă vasele sangvine) ușurează îndepărtarea grăsimii, reduce pierderile de sânge și anesteziază locul după și înainte de operație. Injectarea cu fluide reduce învinețirea în timpul și după intervenție. Cantitatea de fluid injectată este stabilită de medic.

Prin incizii minime, plasate de obicei în locuri ușor de camuflat, la periferia zonei, este introdusă o canulă pentru a aspira stratul de grăsime din profunzime. Canula este împinsă și apoi trasă prin stratul de grăsime pentru a sparge celulele grase și a le aspira. Aspirația se face cu o pompă cu vacuum sau cu ajutorul unei seringi mari, în funcție de alegerea chirurgului.

Fluidele din corp sunt pierdute laolaltă cu grăsimea și este foarte important că acestea să fie înlocuite în timpul procedurii pentru a se evita șocul. Din acest motiv, pacientul este monitorizat cu atenție și primește intravenos lichide în timpul și imediat după intervenție.

Lipoaspirația asistată de ultrasunete necesită utilizarea unei canule speciale ce produce energie ultrasonică. La trecerea prin zonele cu grăsime, energia distruge pereții celulelor grase, lichefiind grăsimea, care este apoi îndepărtată folosind lipoaspirația tradițională. Lipoplastia asistată de ultrasunete poate genera complicații grave în mâini neexperimentate.

Pentru modelarea regiunii abdominale este posibil să aveți nevoie de o abdominoplastie pentru a putea obține efectul dorit (o lipoaspirație nefiind suficientă) sau chiar o combinație a acestor două tehnici (de preferat nu în aceeași ședință operatorie).

Lipoaspirația unor volume mai mari necesită mai multe etape operatorii, la câteva săptămâni distanță. Noi considerăm că volumul maxim extras la o ședința nu trebuie să depășească 4 litri, cantitate peste care se crește semnificativ riscul apariției complicațiilor.

Lipoaspirația este, în general, o intervenție sigură. Sala de operații este dotată cu toate echipamentele necesare și chirurgul este foarte bine pregătit, însă, extrem de rar, pot apărea complicații. Riscul crește dacă sunt tratate mai multe zone deodată sau dacă zonele sunt mari. Combinația acestor factori poate crea conjuncturi favorabile infecțiilor, o vindecare înceată, formarea unor cheaguri de grăsime sau sânge care pot migra spre plămâni (embolii), pierderea excesivă de fluide care poate duce la șoc sau acumularea acestora sub piele (serom, hematom), necesitând drenaj. Se pot produce necroze ale pielii și leziuni ale nervilor, perforarea sau accidentarea organelor vitale sau reacții nefavorabile la medicamente (alergii).

Inciziile lipoaspirației sunt mici și plasate strategic, pentru a nu fi vizibile. Cu toate acestea, există cazuri de vindecare nefavorabilă, cu cicatrici hipertrofice sau cheloide.

Dacă nu se respectă indicațiile referitoare la masaj sau nu este purtat corsetul elastic, pot apărea neregularități în zonă tratată.

În cazul în care volumul aspirat este mare, pot apărea falduri ale pielii datorate excesului cutanat și capacității slabe de retracție. Aceste neajunsuri sunt mult mai ușor de acceptat de către pacienți decât depozitele adipoase.

Asimetria zonelor operate este posibilă dar este rară, și poate fi corectată după 6 luni.

Toate aceste complicații sunt posibile, dar puțin probabile, având în vedere că pacienții sunt corect selectați și sunt folosite o tehnică și o  îngrijire postoperatorie corecte.

Pentru a controla și ajuta pielea să se muleze pe noile contururi, va trebui să purtați un corset elastic, strâns peste zona operată, timp de 6 săptămâni. Dacă în aceeași ședință operatorie sunt tratate mai multe regiuni care pot fi comprimate simultan, pacientul va purta corsetul o singură dată.

Imediat după operație este recomandat să faceți masajul zonelor operate de mai multe ori pe zi, cel puțin 3 săptămâni postoperator. Masajul influențează semnificativ rezultatul lipoaspirației, prin distribuirea uniformă a fragmentelor de grăsime mobilizate prin lipoaspirație.

Veți primi un tratament antibiotic, necesar prevenirii infecțiilor.

Chiar dacă noile tehnici utilizate sunt în favoarea reducerii disconfortului postoperator, puteți simți o ușoară durere, mici arsuri, umflare, sângerare și amorțire temporară. Durerea poate fi controlată prin medicație și este legată de mărimea și localizarea zonei tratate.

Mobilizarea independentă este posibilă încă din a două zi, iar după 7 zile pot fi reluate activitățile fizice moderate.

Vindecarea este un proces gradual. Cele mai multe vânătăi și umflături dispar, de obicei, în primele 3 săptămâni. Este indicat să începeți să vă plimbați cât mai repede posibil pentru a reduce umflarea țesuturilor și a preveni formarea cheagurilor de sânge în picioare. Vă veți putea relua viața socială după aproximativ o săptămână.

 Activitățile care solicită mai mult efort trebuie evitate pentru o lună, pe timpul procesului de vindecare.

Dacă vă confruntați cu simptome neobișnuite (sângerări majore sau o acutizare a durerii, febră etc.) sau pentru orice întrebări ați avea privitoare la ce aveți sau nu aveți voie să faceți, sunați-vă medicul.

Veți observa diferențe considerabile în ceea ce privește forma corpului dumneavoastră imediat după intervenție. Îmbunătățirile devin evidente după 4-6 săptămâni, când cea mai mare parte a umflăturilor a dispărut, iar la aproximativ 3 luni este vizibil conturul final.

Deși modelează țesutul adipos, lipoaspirația nu înlătură celulita (depresiunile și ridicăturile pielii), care apare ca urmare a dezvoltării exagerate a lobulilor de grăsime într-un spațiu limitat de elemente fibroase ce leagă pielea de fascia profundă.

Dacă veți stabili obiective realiste în urma unei discuții sincere cu medicul dumneavoastră, veți fi foarte mulțumiți de rezultatul intervenției. Acesta va îmbunătăți nu doar aspectul, ci și încrederea în sine. Vă veți simțiți confortabil într-o varietate mai mare de haine. Urmând o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, vă puteți menține noua formă a corpului fără probleme

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Newsletter

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?