Căderea părului la bărbați este cauzată de cele mai multe ori de alopecia androgenetică. Această
afecțiune este cea mai frecventă cauză de cădere difuză a părului la bărbații adulți.
Căderea părului la bărbați este cauzată de cele mai multe ori de alopecia androgenetică. Această afecțiune este cea mai frecventă cauză de cădere difuză a părului la bărbații adulți.
De-a lungul vieții, se consideră că aproximativ 50% dintre bărbați se vor confrunta cu această problemă.
Cauzele care declanșează căderea părului la bărbați sunt atât genetice, o predispoziție moștenită din familie pentru această afecțiune, cât și hormonale (o formă de testosteron).
Firele de păr din zonele frunții, tâmplelor și vârfului capului prezintă receptori pentru hormonul dihidrotestosteron (DHT), iar cele din zona cefei, care sunt folosite pentru transplantul de păr, nu prezintă acești receptori. Din acest motiv, firele de păr transplantat nu sunt afectate de căderea părului.
Activitatea hormonului DHT este reglată de o enzimă numită 5-alfa-reductază.
Ciclul normal al firului de păr constă într-un stadiu de creștere (stadiul anagen) cu o durată de aproximativ 3-10 ani, stadiul catagen cu o durată de 2-3 săptămâni, timp în care firul de păr se află într-o perioadă de tranziție, el își pierde legătura cu vasele de sânge care îl hrănesc, apoi stadiul telogen, sau faza de repaus, cu o durată de 3-4 luni, în care firul de păr va cădea.
La bărbații afectați de alopecie androgenetică, durata acestor faze se modifică, stadiul anagen (de creștere) devine mai scurt, iar stadiul telogen (de repaus) devine mai lung. Ca urmare a acestui fapt, firele de păr se miniaturizează (devin mai mici) și numărul lor scade. Căderea părului se produce mai frecvent treptat, dar poate fi și continuă, într-un ritm accelerat sau lent.
Firele de păr de la nivelul scalpului sunt organizate în grupuri de câte două, trei sau patru fire. Pe măsură ce căderea părului progresează, grupurile pierd din firele de păr și pielea capului devine vizibilă printre firele de păr.
Există mai multe grade de alopecie androgenetică, de obicei, bărbații devin preocupați de căderea părului de la stadiul III.
Căderea părului la bărbați nu este doar o problemă cosmetică, ci are și implicații psihosociale pentru majoritatea dintre aceștia. Fapt care se explică simplu deoarece în general, bărbații cu un păr bogat sunt considerați mai atrăgători și de succes.
La femei, alopecia androgenetică se manifestă diferit față de bărbați. Este afectată predominant zona centrală a scalpului, pe cărare, cu avansare progresivă spre vârful capului. Uneori pot fi afectate și tâmplele.
Inițial se produce o miniaturizare a foliculilor piloși și apoi reducerea numărului firelor de păr.
Este normal să se piardă până la 100 fire de păr pe zi, peste acest număr se poate lua în considerare o cauză patologică.
O afecțiune numită efluvium telogen trebuie diferențiată de alopecia androgenetică. Efluvium telogen constă în căderea difuză a părului, fără a avea un model. De obicei, afecțiunea este reversibilă.
Alopecia la femei apare de obicei după menopauză, datorită modificărilor hormonale, dar poate apărea și mai devreme. Factorul genetic contribuie și el la căderea părului.
Există 3 grade de alopecie androgentica la femei:
În primul stadiu, linia de inserție a părului la nivelul frunții rămâne nemodificată, se poate observă o scăderea a densității dacă părul este pieptănat cu cărare pe mijloc.
În al doilea stadiu, căderea părului se accentuează, firele de păr sunt mai subțiri, zona afectată se extinde progresiv, scalpul este mult mai vizibil.
Al treilea stadiu este cel mai sever, căderea părului este extinsă în toată zona frontală, fiind foarte vizibilă.Procesul de cădere a părului nu este constant, el poate evolua în pusee cu durată variabilă, pe o perioadă lungă de timp. În absența tratamentului, căderea părului se agravează în timp.
Pentru un diagnostic cât mai precis sunt necesare analize hormonale, care pot relevă un exces de hormoni androgeni, în cadrul unei afecțiuni mai complexe numită sindromul ovarelor polichistice.
Pentru o evaluare cât mai corectă, sunt necesare investigații suplimentare, cum ar fi tricoscopia și uneori biopsia scalpului.
Căderea părului la femei are un puternic impact psihologic, de aceea este necesar să vă adresați cât mai repede specialiștilor pentru un tratament adecvat. Totuși, femeile tind să amâne prezentarea la medic în stadiul incipient la afecțiunii, încercând să ascundă faptul că părul s-a rărit.
Alopecia post-traumatică poate apărea în mai multe situații: în urma unor lovituri, tăiere la nivelul scalpului, sau arsuri chimice(de la vopseaua de păr sau alte substanțe) sau termice.
De asemenea, există unele afecțiuni psihice care îi pot determina pe pacienți să își smulgă părul în mod compulsiv, cum ar fi tricotilomania. Unele forme de aranjare a părului, cum ar fi prins în coadă foarte strâns, pot duce la căderea părului în zona tâmplelor.
Pacienții imobilizați la pat pot dezvolta zone de escară la nivelul scalpului în regiunile occipitală și temporală cu alopecie temporară sau definitivă in zonele respective.
Aspectul zonelor de alopecie diferă în funcție de cauză.
Examenul fizic este revelator pentru diagnosticul alopeciei post-traumatice.
Unele cauze de alopecie sunt reversibile, altele pot fi definitive.
Tratamentul alopeciei post-traumatice poate fi local, în cauzele reversibile, sau chirurgical, prin transplant de păr în situațiile în care alopecia este ireversibilă.
Tratamentul căderii părului la femei este complex, odată stabilită cauza, vi se va recomandă un tratament medicamentos, tratamente injectabile locale și în cazuri particulare se va indică transplantul de păr.
Contactează specialiștii Clinicii Medispa
În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.
Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.
Telefon: 0752 264 333; 0731 347 137
E-mail: info@medispa.ro
CUI: RO32094151
J12/2475/2013