CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Lichen Plan Vlulvo-Vaginal

Lichenul plan vulvovaginal este o afecțiune cronică, inflamatorie, care afectează vulva și vaginul.

Ce este Lichenul plan Vulvo-Vaginal?

Lichenul plan vulvovaginal este o afecțiune cronică, inflamatorie, care afectează vulva și vaginul. Este un tip de lichen plan, care este o boală a pielii care poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv gura, unghiile, scalpul și organele genitale.

Cauza lichenului plan vulvovaginal nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar al corpului atacă țesuturile sănătoase din vulva și vagin, ducând la inflamație și leziuni. De asemenea, poate fi declanșată de o infecție, traumă sau anumite medicamente. Lichenul poate sa apara la pacientele aflate in menopauza, cu atrofie severa.

Simptome și Diagnostic

Simptomele lichenului plan vulvovaginal pot include mâncărime, arsură, durere și apariția de pete sau plăci albe pe vulvă și vagin. Afecțiunea poate provoca, de asemenea, cicatrici și îngustarea deschiderii vaginale, ceea ce poate face actul sexual dureros sau dificil.

Diagnosticul lichenului plan vulvovaginal implică de obicei un examen fizic, inclusiv o inspecție vizuală a zonei afectate, precum și o biopsie pentru a confirma diagnosticul.

Opțiuni de Tratament

Tratamentul poate include corticosteroizi topici sau orali pentru a reduce inflamația și ameliorarea simptomelor, precum și alte medicamente, terapii sau tratamente laser pentru a gestiona afecțiunea.

Tratamentul cu laser CO2 este o formă de terapie care s-a dovedit a fi eficientă în tratarea VLP. Procedura implică utilizarea unui fascicul laser de mare intensitate pentru a viza și îndepărta țesutul afectat, ceea ce poate reduce simptomele și poate promova vindecarea.

Este important de reținut că lichenul plan vulvovaginal este o afecțiune cronică și, deși simptomele se pot ameliora odată cu tratamentul, nu există niciun tratament. Este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase, un tip de cancer, astfel încât monitorizarea și urmărirea regulată de catre un medic ginecolog sunt importante.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.