Sistemul limfatic are o mare importanță în buna funcţionare a organismului nostru.
Sistemul limfatic are o mare importanță în buna funcţionare a organismului nostru. Dacă el nu şi-ar face conştiincios datoria, am cădea mult mai uşor pradă infecţiilor de tot felul. Pentru a asigura o bună irigare a tuturor organelor şi ţesuturilor, inima pompează sânge cu o presiune destul de crescută, fapt ce favorizează ieşirea „apei” din vasele de sânge. Lichidul interstițial, care nu este o simplă apă, ci are o structură mult mai complexă, nu mai poate intra înapoi în vasele de sânge. Dacă nu ar fi drenat, atunci organismul s-ar umfla și inima nu ar mai funcționa.
Stresul prelungit, sedentarismul, poziţia incorectă sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celulitice, intervenţiile chirurgicale, tulburările de circulaţie periferică, afecţiunile cardiace, pulmonare, renale şi endocrine sunt numai câţiva dintre factorii care tulbură buna circulaţie a limfei în corpul nostru.
Această situaţie poate fi remediată cu ajutorul drenajului limfatic, indicat pentru reducerea depunerilor de grăsime şi a celulitei, detoxifierea organismului, reducerea edemelor şi stimularea sistemului imunitar.
Spre deosebire de aparatul circulator, ce beneficiază de o dublă pompă (ventriculul stâng şi drept), sistemul limfatic nu doar că are o singură pompă, dar îşi are originea în capilarele, care se termină în „deget de mănuşă”. Vasele limfatice au foarte multe valve unidirecţionale în interiorul lor, astfel că, atunci când limfa trece de o valvă, nu mai poate da înapoi. Există o valvă pentru fiecare loc de vărsare a celor două ducte limfatice mari (descrise mai sus) pentru a împiedica sângele să pătrundă în sistemul limfatic. Vasele limfatice au pereţii atât de subţiri încât pot profita de mişcările ţesuturilor din jur: limfa de la nivelul gleznei urcă spre cisterna cili, vasul limfatic fiind practic muls de contracţiile muşchilor gambei şi mai apoi ai coapsei.
De aceea, medicii recomandă mişcarea ca mijloc de prevenire a edemelor membrelor inferioare. Acesta este, de fapt, şi mecanismul care explică eficienţa masajelor în creşterea drenajului limfatic. Şedinţele de drenaj limfatic sunt extrem de importante în procesul de slăbire.
Fără exerciţiu fizic, muşchii se atrofiază, caloriile nu se consumă şi se depun sub formă de „aripioare”; sistemul limfatic nu drenează suficient şi ţesutul subcutanat, deja împănat cu celule grase, reţine apă. Aşa se explică celulita inestetică care se formează la suprafaţa pielii coapselor, feselor, şoldurilor sau burţii. Drenajul se efectuează prin presiuni uşoare, care acţionează asupra lanţurilor de ganglioni limfatici. Drenajul este, aşadar, o banală şedinţă de masaj, dar care ajută în menținerea unui corp sănătos și frumos şi conferă o stare de bine.
Prin drenaj se realizează presoterapie pentru stimularea sistemului limfatic şi îmbunătăţirea circulaţiei de întoarcere venoasă. Este un tratament complet, deoarece ajută la deblocarea ganglionilor limfatici obturaţi, normalizând circulaţia venoasă şi cea limfatică.
În zilele noastre, drenajul limfatic este o metodă impusă nu numai în câmpul estetic dar şi în tratamentul unor afecţiuni reumatismale, circulatorii, traumatisme, ulcer varicos, răni după intervenţii chirurgicale, arsuri, sinuzite.
Contactează specialiștii Clinicii Medispa
În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.
Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.