CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Abdominoplastia

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea pielii și grăsimii în exces din regiunea abdominală și pentru întărirea musculaturii peretelui abdominal.

Ce este abdominoplastia?

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea pielii și grăsimii în exces din regiunea abdominală și pentru întărirea musculaturii peretelui abdominal. Procedura poate îmbunătăți spectaculos aspectul unui abdomen proeminent.

În cele mai multe cazuri, rezultatele sunt de lungă durată, dacă veți urma o dietă echilibrată și veți face exerciții în mod regulat. Dacă așteptările dumneavoastră sunt realiste și sunteți pregătiți să acceptați ideea unei cicatrici permanente și o perioadă de recuperare ceva mai lungă, atunci abdominoplastia poate fi răspunsul la problema dumneavoastră.

Candidatul ideal pentru abdominoplastie este o persoană aflată  într-o stare de sănătate și o formă bună, deranjată de excesul de grăsime și, mai ales, de piele, la nivelul abdomenului. Această situație apare cel mai frecvent după sarcină, ca urmare a întinderii mușchilor abdominali și a pielii mult peste punctul de revenire la normal, ori după scăderi considerabile în greutate.

Pacienții care urmează o dietă pentru a pierde din greutate trebuie să programeze intervenția după stabilizarea greutății. Femeile care doresc să rămână însărcinate vor trebui să amâne intervenția după sarcină. Dacă aveți cicatrici de la alte intervenții abdominale, abdominoplastia poate fi contraindicată.

În timpul primei consultații, vor fi examinate depozitele de grăsime din zona abdominală, musculatura peretelui abdominal și tonicitatea pielii. Nu uitați să menționați dacă fumați sau dacă urmați un tratament medicamentos (anticoncepționale, vitamine etc.). Fumătorii sunt sfătuiți să renunțe la acest viciu cel puțin 3 săptămani înainte de operație și cel puțin 3 săptămâni după, deoarece poate crește riscul complicațiilor și încetinește vindecarea. Vorbiți-i deschis medicului despre așteptările dumneavoastră și asigurați-vă că ați înțeles procedura în detaliu, cât și toate riscurile la care vă supuneți.

Dacă depozitele de grăsime sunt limitate în zona de sub ombilic, se poate efectua o abdominoplastie parțială sau, după caz, o lipoaspirație pentru obținerea rezultatului dorit. Cele două procedee se pot combina, dar, preferabil, la un interval de câteva luni.

Pacientul este internat de obicei cu o zi înainte sau în ziua operației. Nu aveți voie să mâncați sau să beți absolut nimic în ziua operației (nici măcar un pahar cu apă). Evitați expunerea prelungită la soare înainte de operație, în special zona abdominală și nu urmați nicio dietă strictă, deoarece poate încetini vindecarea.

Dacă sunteți răcit sau suferiți de orice fel de infecție, în special o infecție a pielii, operația va fi amânată.

În cazul în care nu respectați cu strictețe indicațiile primite și nu anunțați medicul asupra aspectelor prezentate mai sus, vă expuneți unor riscuri deosebite din punct de vedere anestezico-chirurgical, ce vă pot pune în pericol viața.

Este recomandat ca cineva apropiat să vină să vă conducă acasă la ieșirea din clinică și să vă ajute, câteva zile după operație, la treburile zilnice.

De obicei, intervenția este efectuată în anestezie spinală. Acest tip de anestezie este de preferat deoarece pacientul este conștient, iar riscurile anestezice sunt mult mai mici comparativ cu o anestezie generală.

O abdominoplastie completă poate dură 2-5 ore, în funcție de cantitatea de grăsime și piele ce trebuie îndepărtată. O abdominoplastie parțială poate dura 1-2 ore.

În cele mai multe dintre cazuri, chirurgul va face o incizie arcuată, la nivelul pliului abdominal inferior, deasupra zonei pubiene. O a doua incizie este făcută pentru a elibera ombilicul din țesutul înconjurător. La o abdominoplastie parțială, incizia este mult mai scurtă, iar ombilicul nu este mișcat.

Pielea și grăsimea sunt separate de peretele abdominal până la nivelul coastelor, ridicând un lambou cu dezvelirea mușchilor abdominali. Peretele abdominal este refăcut prin suturi care apropie mușchii drepți abdominali pe linia mediană, devenind mai ferm și îngustând linia taliei. Lamboul decolat este, apoi, întins la loc, iar excesul de piele și grăsime este îndepărtat. O nouă incizie circulară este efectuată pentru a repoziționa ombilicul, care este apoi fixat. La final, inciziile sunt suturate, pansate și se vor monta tuburi de dren pentru a elimina excesul de fluide din locul operației.

În cazul abdominoplastiei parțiale (miniabdominoplastie), pielea este separată numai între linia de incizie și ombilic. Acest lambou este întins în partea de jos, excesul este îndepărtat și apoi lamboul suturat la loc.

Atunci când există un exces prea mare de piele, mai ales pe flancuri, poate fi necesară și o incizie pe linia mediană, de la linia suprapubiană la ombilic, aspectul final al cicatricii fiind cel de ancoră.

Sutura se face cu fire care nu trebuie extrase. Apectul cicatricii este roșu-violaceu câteva luni, colorația estompându-se în cadrul procesului de vindecare și maturare.

Pacienții trebuie monitorizați după operație și este necesar drenajul prin tuburi de dren, (câte unul de fiecare parte a abdomenului) pentru a preveni acumularea de sânge și lichide. Drenajul este menținut timp de 3-4 zile postoperator, perioadă în care veți rămâne internat în clinică.

Complicațiile posibile sunt complicații generale, comune oricărei intervenții chirurgicale mari: reacții alergice, embolia, hemoragia, hematomul, infecția sau necroza de țesuturi.

Complicațiile specifice acestui tip de operație sunt: necroza ombilicului (vascularizația poate fi compromisă prin repoziționare), asimetria abdominală (acest defect devine mai evident după câteva luni postoperator și poate fi corectat printr-o intervenție ulterioară), lipsa sau diminuarea sensibilității din zona cicatricii orizontale (apare datorită lezării nervilor senzitivi, în câteva luni putând să revină la normal).

Apariția cicatricilor hipertrofice sau cheloide este posibilă, dar rară, și depinde de tipul individual de vindecare.

Aceste complicații sunt posibile, dar sunt rare și puțin probabile.

După intervenție veți simți durere și disconfort, însă acestea pot fi controlate prin medicație. Va trebui să rămâneți spitalizat în clinica noastră 3-4 zile, până la suprimarea tuburilor de dren.

Pentru prevenirea acumulării de ser în zona operată, este necesar să purtați un corset elastic timp de 6 săptămâni postoperator.

Plaga operatorie trebuie îngrijită, iar pansamentele schimbate zilnic, la nevoie, timp de 6-10 zile.

 Este indicat să începeți niște plimbări ușoare cât de curând posibil. Trebuie evitată activitatea fizică intensă timp de cel puțin 6 săptămâni.

 Veți urma un tratament profilactic cu antibiotice 5-10 zile postoperator.

În prima perioadă de vindecare (primele 3-6 luni), vi se va părea că aspectul  cicatricilor anunță o înrăutățire a situației. Această evoluție este normală și durează între aproximativ 9 luni și un an, până când cicatricile se aplatizează și se deschid la culoare.

Cicatricile abdominale sunt permanente, dar pot fi ascunse sub haine sau chiar costume de baie.

Pot trece câteva săptămâni sau luni pentru a vă simți ca înainte de intervenție. Dacă începeți într-o condiție fizică foarte bună, cu un perete muscular abdominal ferm, recuperarea după abdominoplastie va fi rapidă. Unii pacienți se întorc la serviciu după doar 2 săptămâni, pe când alții au nevoie de 3-4 săptămâni pentru recuperare și odihnă.

Exercițiul fizic ușor vă ajută la recuperare. Exercițiul fizic solicitant trebuie însă evitat până când recuperarea va fi completă.

Aspectul abdomenului dumneavoastră poate fi vizibil îmbunătățit prin abdominoplastie, intervenție chirurgicală ce constă în îndepărtarea pielii și a grăsimii în exces din regiunea abdominală și în întărirea musculaturii peretelui abdominal.

Această intervenție chirurgicală lasă în urmă o cicatrice permanentă. Înainte de a vă decide în favoarea efectuării unei abdominoplastii, vă recomandăm să vă consultați cu chirurgul dumneavoastră.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Newsletter

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?