Sânii frumoși, rotunzi, fermi, cu un contur estetic sunt considerați un simbol al feminității și senzualității.
Sânii frumoși, rotunzi, fermi, cu un contur estetic sunt considerați un simbol al feminității și senzualității. Pierderea elasticității pielii, efectele gravitației, sarcina, alăptarea, fluctuațiile în greutate pot afecta fermitatea și forma sânilor. Procesul de îmbătrânire determină modificări ale corpului nostru și, implicit, ale sânilor. Cele mai frecvente efecte sunt pierderea de volum a țesutului mamar și căderea sânilor.
Mastopexia este procedura chirurgicală pentru conturarea și ridicarea sânilor căzuți. De asemenea, se poate obține și reducerea mărimii areolei mamare (partea mai închisă la culoare ce înconjoară mamelonul).
Dacă sânii dumneavoastră au dimensiuni mici și și-au pierdut din volum după sarcină, implanturile mamare în combinație cu mastopexia le pot crește fermitatea și dimensiunile.
Preoperator, va trebui să faceți o mamografie și o ecografie mamară. Cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație se recomandă să opriți orice tratamant care ar putea interfera cu coagularea sângelui: aspirină, ibuprofen, vitamine, anticoncepționale. De asemenea, este extrem de important să vă lăsați de fumat câte 3 săptămâni înainte și după operație. În ziua intervenției nu trebuie să mâncați și să beți nimic.
Mastopexia durează între o oră și jumătate și trei ore. Tehnicile variază, dar procedura cel mai des folosită implică o incizie în formă de ancoră ce urmează linia naturală a sânilor. Incizia definește aria în care pielea sânilor va fi îndepărtată și noua locație a mamelonului. După ce pielea în exces va fi îndepărtată, mamelonul și areola mamară sunt ridicate în noua poziție. Pielea ce înconjoară areola este adusă și tăiată până când se atinge forma dorită. Suturile sunt, de obicei, localizate în jurul areolei, urmând o linie verticală care se întinde începând cu zona mamelonului și terminându-se cu pliul de jos al sânului.
În cazul pacientelor care au sânii mici și o lăsare minimă a acestora, procedura cuprinde mai puține incizii, de dimensiuni mai mici. O astfel de procedură mai este numită și „mastopexie concentrică” Inciziile circulare sunt efectuate în jurul areolei mamare, pielea fiind îndepărtată tot în secțiuni circulare.
Dacă vi se inserează și un implant, acesta va fi plasat într-un „buzunar” direct sub țesutul mamar sau mai în profunzime, sub mușchiul pectoral.
Plaga va fi suturată cu fire plasate la interior, iar tegumentul va beneficia de aplicarea unui spray adeziv și a câtorva benzi speciale ce favorizează obținerea unor cicatrici fine, puțin vizibile. Nu va trebui să reveniţi pentru scoaterea firelor.
Veți fi monitorizată după operație și va fi necesară internarea pentru 2-3 zile. La 48-72 ore de la operație puteți face duș normal, plăgile fiind închise.
La consultația inițială, este important să discutați cu chirurgul despre așteptările dumneavoastră, fiindcă fiecare persoană are o viziune diferită în ceea ce privește mărimea, forma sânilor și aspectul cicatricilor. Ar trebui să discutați unde vor fi poziționate areola și mamelonul și să fiți sigură că înțelegeți ce cicatrice va rezulta.
În afara complicațiilor generale, comune oricărei intervenții chirurgicale: reacții alergice, hemoragia, hematomul, infecția, necroza de părți moi, pot apărea unele complicații specifice acestui gen de operații.
După această operație, posibilitatea de alăptare poate fi uneori afectată. Dacă intenționați să rămâneți însărcinată se recomandă să amânați intervenția chirurgicală deoarece o nouă sarcină va modifica din nou forma și dimensiunile sânilor și se poate pierde o parte din rezultatul ei estetic. Se recomandă ca reducția mamară să fie efectuată numai după ce au trecut minim 6 luni de la întreruperea alăptării, deoarece abia după acest interval de timp sânii revin la o stare neutră din punct de vedere funcțional.
Uneori poate apărea o senzație de amorțire în zonele cicatriceale. Deși este de nedorit, poate să existe o asimetrie a sânilor după operație. Totuși, având în vedere că nici în situații normale cei doi sâni nu sunt identici, obținerea unei simetrii postoperatorii perfecte reprezintă o dorință nerealistă.
Există situații în care cicatricile rezultate sunt mari, fiind necesară o revizie operatorie ulterioară, dar aceste cazuri sunt totuși rare și depind de modul individual de vindecare. Puteți reduce aceste riscuri prin respectarea în totalitate a indicațiilor primite înainte și după operație.
Vindecarea este un proces gradual. Este obligatoriu să purtați un sutien chirurgical timp de 2-3 luni. Pot apărea modificări ale sensibilității areolei și mamelonului, care de regulă dispar în primele 6 săptămâni, fiind foarte rar permanente.
Reluarea lucrului se poate face la maximum o săptămâna de la operație iar sporturile solicitante trebuie evitate pentru o perioadă de 1 lună. Va trebui să evitați actul sexual timp de 3 săptămani și se recomandă evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operație, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor. După acest interval de timp puteți relua încet aceste activități.
Specialiștii clinicii fac toate eforturile pentru ca cicatricile să rămână cât mai puțin vizibile. Totuși, este important să rețineți că cicatricile de la mastopexie sunt permanente. Din fericire, ele sunt mascate de sutien sau de costumul de baie.
Nu uitați că o mamoplastie de reducție nu vă va păstra sânii fermi pentru totdeauna-efectele gravitației, sarcinii, alăptatului, îmbătrânirea, fluctuațiile de greutate își vor lăsa din nou, în timp, amprenta aspra acestora. Femeile care au și implanturi în combinație cu mastopexia afirmă că rezultatele sunt de o mai lungă durată.
Dacă simțiți că ceva este în neregulă, nu ezitați să ne sunați.
Contactează specialiștii Clinicii Medispa
În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.
Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.