Urechile decolate, cele „pleoștite”, urechile cărora le lipsește linia pliului exterior sau cele în formă de cupă se pot corecta cu ajutorul otoplastiei.
Există o mare varietate de probleme ale aspectului urechii care pot fi soluționate cu ajutorul chirurgiei. Urechile decolate, cele „pleoștite”, urechile cărora le lipsește linia pliului exterior sau cele în formă de cupă se pot corecta cu ajutorul otoplastiei. De asemenea, lobul urechii poate fi reconstruit cu ajutorul unei intervenții chirugicale.
Otoplastia este, în general, efectuată pentru a readuce urechile mai aproape de cap sau pentru a le reduce din dimensiuni. Operația nu implică intervenția asupra structurilor interne ale urechii.
Cele mai multe operații de otoplastie sunt efectuate asupra copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Procesul de creștere a urechilor este, în mare, finalizat până la vârstă de 5 ani, iar cu cât este efectuată mai devreme operația, cu atât se diminuează tachinările pe care copilul trebuie să le suporte.
Otoplastia este posibilă, de asemenea, și în cazul adulților. În general, nu există riscuri suplimentare asociate acestei proceduri la pacienții mai în vârstă.
Cei mai mulți pacienți, mai în vârstă sau tineri deopotrivă, sunt emoționați cu privire la rezultatul operației. Însă, dacă discutați procedura și așteptările dumneavoastră cu chirurgul înainte de operație, șansele să fiți mulțumit de rezultat sunt foarte mari.
În cazul defectelor de ordin estetic ale urechilor copiilor, nu recomandăm să insistați asupra operației cât timp copilul dumneavoastră nu își dorește această schimbare. Copiii care se simt inconfortabil cu privire la urechile lor și își doresc această intervenție sunt mult mai cooperanți pe timpul procedurii și, la final, mult mai mulțumiți de rezultat.
În timpul consultației, chirurgul va evalua pacientul, va recomanda tehnica cea mai potrivită și, de asemenea, va oferi indicații cu privire la pregătirea pentru operație, investigațiile medicale necesare, tipul de anestezie, durata intervenției, riscurile și complicațiile posibile, indicațiile postoperatorii etc.
Dacă vârsta copilului este fragedă, se recomandă anestezia generală, pentru ca acesta să poată dormi pe tot parcursul operației. Pentru copiii mai mari sau pentru adulți, este preferabilă anestezia locală combinată cu un sedativ, astfel încât pacientul să rămână treaz și relaxat.
Intervenția chirurgicală durează aproximativ 2 ore. Otoplastia necesită o incizie în spatele urechii pentru a expune cartilajul, urmând ca acesta să fie modelat și apropiat de cap. Uneori, pot fi folosite suturi pentru a ajuta menținerea noii forme a cartilajului. Ocazional, chirurgul poate îndepărta o parte mai mare de cartilaj pentru a oferi un aspect natural urechilor după operație.
O altă tehnică implică o incizie similară, tot în spatele urechii. Pielea este îndepărtată și suturile sunt folosite pentru a plia cartliajul, forțându-l astfel să ajungă singur în forma dorită pentru a modela urechea într-un mod cât mai natural. În cele mai multe cazuri, otoplastia va lăsa o mică cicatrice în spatele urechii, care se va estompa de-a lungul timpului.
Otoplastia necesită internarea în clinică pentru cel puțin o noapte.
Când chirurgia urechii este efectuată de către un chirurg cu experiență, complicațiile sunt minore. Cu toate acestea, există riscuri generale asociate oricărei intervenții chirurgicale (reacții alergice, hemoragie, hematom, infecție, necroză de părți moi), cât și complicații specifice acestei proceduri.
Un procentaj mic de pacienți poate dezvolta un hematom sau serom local, deoarece pielea a fost decolată în cursul operației. Acesta se poate reabsorbi în mod natural sau poate fi evacuat cu ajutorul unui ac sau printr-o mică incizie, uneori fiind necesare deschiderea plăgii, evacuarea acestuia și identificarea punctelor de sângerare. Prevenirea acestora se face printr-o tehnică riguroasă și prin aplicarea unui pansament compresiv, imediat postoperator.
Ocazional, se poate produce o infecție, care uneori se poate extinde la cartilajul auricular și poate lăsa cicatrici. Aceste infecții răspund bine, în general, la tratamentul cu antibiotic și, foarte rar, este necesară o nouă intervenție chirurgicală pentru a drena zona afectată.
Rareori, pe linia de incizie pot apărea cicatrici hipertrofice mai mari și mai groase, de culoare roșie-violacee, însă acestea de pot corecta ulterior.
Adulții se refac, de obicei, la câteva ore după operație. În cazul copiilor, este mai bine să rămâneți alături de pacient în clinică până când trec efectele anesteziei generale.
Capul pacientului va fi înfășurat într-un pansament voluminos imediat după operație, pentru a oferi cea mai bună modelare și protecție. Veți simți o mică pulsație și durere pentru câteva zile, dar aceasta poate fi îndepărtată cu ajutorul medicației. Dacă durerea este persistentă, deranjantă, intolerabilă, nu ezitați să anunțați medicul.
În câteva zile, bandajul voluminos va fi înlocuit cu unul mai ușor, similar unei bentițe. Nu uitați să urmați indicațiile medicului cu privire la purtarea acestui pansament, în special noaptea.
Trei săptămâni postoperator este obligatorie purtarea unui bandaj elastic de protecție. Orice activitate care implică îndoirea urechilor trebuie evitată pentru cel puțin o lună. Cei mai mulți adulți se întorc la serviciu după 5 zile de la operație. Suturile sunt de obicei înlăturate la 7-10 zile postoperator.
Copiii se pot întoarce la școală după aproximativ 7 zile, dacă sunt atenți la locul de joacă. Eventual, rugați profesorii responsabili să le acorde acestora o atenție specială.
Orice țesut afectat sau deteriorat al lobului urechii se poate îndepărta chirurgical. La Clinica Medispa, lobul urechii este reconstruit acordând o atenție deosebită mărimii, formei și simetriei. Se pot efectua, de asemenea, proceduri de diminuare sau alungire a lobului urechii.
Persoanele care au lobul urechii rupt, calibrat inestetic, mare etc. pot efectua această procedură în cazul în care își doresc îmbunătățirea aspectului fizic. Candidatul potrivit pentru restabilirea aspectului natural și echilibrarea lobului este sănătos şi nefumător. Copiii mai mari de 9 ani pot fi supuși unor asemenea intervenții. Se va folosi anestezia locală, prin urmare, copilul trebuie să fie matur și cooperant.
În afară de înțepătura efectuată pentru anestezia locală, pacientul nu simte alte dureri, iar intervenția nu necesită spitalizare.
Veți primi instrucțiunile pe care le veți urma înaintea procedurii (medicație, suplimente/vitamine, comportament ce trebuie evitat) cu 2 săptămâni înainte.
În majoritatea cazurilor, pentru intervenţie se folosește anestezic local numit lidocaină. Acesta se injectează la nivel local, iar pacientul va simți amorțeala în zonă lobului urechii, efect care dispare după o oră.
Inciziile sunt meticulous închise cu suturi chirurgicale subțiri, ce vor fi îndepărtate în 7-10 zile. Întervenția durează cca 30-60 de minute.
Orice procedură chirurgicală comportă un anumit grad de risc. Atunci când procedura este efectuată de un specialist certificat, riscul este minimizat. Complicațiile rare ce pot apărea sunt: sângerare, echimoze, cicatrici, infecție etc.
În primele ore după intervenție, urechea este ușor umflată și roșie. Suturile sunt vizibile la locul inciziei. Inflamarea dispare de obicei după câteva zile. Medicul va prescrie analgezice pentru aproximativ 3 zile.
Cei mai mulți pacienți se își reiau viața socială începând de a doua zi, însă li se recomandă să evite efortul sau ridicarea greutăților pentru aproximativ 10 zile.
Suturile se îndepărtează la 7-10 zile de la intervenție.
Se poate face re-piercing în urmă intervenției după aproximativ 8-10 săptămâni de la operație.
Contactează specialiștii Clinicii Medispa
În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.
Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.