CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Rinoplastia

Rinoplastia este o tehnică chirurgicală prin care se restructurează sau se redă forma nasului.

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este o tehnică chirurgicală prin care se restructurează sau se redă forma nasului, obiectivul anatomic principal constituindu-l repararea sechelelor traumatismelor sau corectarea diformităților posibil ereditare. Printre beneficii, se numără îmbunătățirea imagini de sine și creșterea încrederii.

Nasul constituie elementul central al feței. De aceea, pentru a forma un „nas nou”, care se va integra și armoniza cu întreaga față, este necesară –  pe lângă o îndemânare chirurgicală meticuloasă – percepția și anticipația estetică a unui artist.

Dacă forma, dimensiunea, poziționarea, funcționarea nasului dumneavoastră vă nemulțumește, ați putea fi un candidat pentru rinoplastie sau rinocorecție. Fiind o operație delicată, se recomandă ca preoperator să fiți într-o stare de sănătate cât mai bună, să nu fiți răcit/ă, în perioadă ciclului sau în convalescență după o altă afecțiune.

Așteptările personale sunt un element important în succesul oricărei operații de chirurgie estetică/plastică. Dacă aveți așteptări realiste, pe care le stabiliți după o discuție amănunțită și sinceră cu medicul estetician, rezultatul vă va mulțumi pe deplin. Scopul principal al unei rinoplastii este stabilirea echilibrului și armoniei trăsăturilor faciale.

Orice tratament cu aspirină sau administrarea de anticoncepționale trebuie oprite cu 2-3 săptămâni înainte de operație. De asemenea, trebuie să renunțați la fumat cu 2-3 săptămâni înainte și o săptămâna după operație. În ziua operației nu trebuie să mâncați și să beți nimic.

În primul rând, chirurgul plastician trebuie să se asigure că orice remodelare a nasului nu afectează funcția de respirație. Un pacient poate veni setat asupra formei nasului pe care și-o dorește, însă acesta trebuie să fie realist și să țină cont de punctele enumerate mai sus și de sfatul medicului chirurg.

Rinoplastia presupunea eliminarea sau modificarea osului nazal și a cartilajului, pielea adaptându-se ulterior noului aranjament osos al nasului.

Operația se realizează de obicei cu abordare internă, adică în interiorul nasului, nelăsând astfel vreo cicatrice vizibilă. În anumite circumstanțe poate fi necesară o incizie la cutele laterale ale nasului, însă și aceste incizii se vindecă în mod normal foarte repede și cicatricile devin practic invizibile.

Operația se realizează sub anestezie generală, iar procedura în sine durează aproximativ 1 – 1½ ore, în funcție de complexitatea cazului. Este necesară internarea peste noapte și să stați cu capul într-o poziție ușor ridicată, la aproximativ 45 de grade față de planul corpului. În primele douăzeci și patru de ore după operație veți simți disconfort și o ușoară durere, însă vi se vor prescrie și administra medicamente contra durerii.

Este necesară internarea în clinică peste noapte și menținerea unei poziții ușor ridicate a capului, la aproape 45 de grade față de planul corpului.

În primele 24 ore postoperator poate apărea un mic disconfort, care va fi ameliorat cu ajutorul sedativelor. După operație, va fi aplicat un mic pansament gipsat, în formă de T, pentru a proteja nasul și pentru a menține poziția oaselor pe timpul vindecării. Timp de 24 de ore veți avea nările ocupate de un mic pansament îmbibat cu un unguent antibiotic, fapt ce va face ca respirația să fie posibilă numai pe gură.

În urma operației, pot apărea echimoze (învinețiri ale pielii) în jurul nasului și ochilor, dar acestea vor dispărea în 7-14 zile de la operație.

Este foarte important să evitați gesturile care ar putea crește presiunea venoasă la nivelul capului și, astfel, să determine apariția de hematoame în regiunea operată, cu compromiterea rezultatului estetic.

Evitați aplecarea în față, tusea, strănutul, presiunea abdominală (strigăt, constipație, etc), evitați consumul de alimente prea reci sau prea fierbinți, evitați consumul de cafea în exces.

După 5 -7 zile, pansamentul gipsat va fi îndepărtat și se vor aplica niște benzi de hârtie semipermeabilă care se vor schimba la 5-7 zile, timp de 3 săptămâni, pentru a preveni formarea de hematoame și a edemului post traumatic.

Activitatea socială normală poate fi reluată la 7-10 zile postoperator.

Pentru vizualizarea avantajelor maxime ale operației va fi nevoie de o perioadă de timp. Deși schimbările majore apar imediat, forma nasului va continua să se amelioreze în decursul a 2-3 luni. De obicei, perioada pentru stabilirea completă a formei nasului este de 6-12 luni. Acest proces natural de vindecare nu poate fi grăbit. Este un proces fiziologic, care necesită răbdare și înțelegere.

În rinoplastie, rezultatele sunt limitate oarecum de anatomie și de multe ori formă nasului unei persoane care ni se pare frumoasă și pe care ne-am dori-o și noi poate să nu se potrivească cu trăsăturile noastre. Trebuie să țineți cont că deși modificările efectuate la nivelul nasului vor fi subtile, transformarea facială per total poate fi însă semnificativă.  

Că la orice altă intervenție chirurgicală, există o serie de riscuri asociate rinoplastiei, însă acestea sunt limitate, iar complicațiile sunt destul de rare. Cel mai mare risc este că rezultatul să nu fie cel dorit de pacient. Acest lucru poate fi însă eliminat dacă de la început există o comunicare sinceră și directă între pacient și medicul chirurg. De asemenea, este posibil că în unele cazuri să apară asimetria sau neregularitatea în contur, probleme ce pot fi corectate însă într-o etapă ulterioară.

Acest prospect a fost elaborat pentru a oferi o înțelegere de baza a procedurii  de rinoplastie înaintea unei consultații, precum și  pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări despre această intervenție. O decizie finală trebuie luată că urmare a unei discuții și evaluări a pacientului de către medicul chirurg.

Pentru orice detalii, întrebări suplimentare sau programarea unei consultații, va rugăm nu ezitați să ne contactați!

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?