CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Reductia Mamara

Mamoplastia de reducție este o intervenție chirurgicală concepută pentru a rezolva problemele cauzate de sâni excesiv de mari și plonjanți.

Ce este Mamoplastia de reducție?

Mamoplastia de reducție (reducția mamară) este o intervenție chirurgicală concepută pentru a rezolva problemele cauzate de sâni excesiv de mari și plonjanți. Scopul acestei operații este de a reduce volumul și greutatea sânilor și de a-i așeza într-o poziție normală. Aceasta implică îndepărtarea de țesut mamar și restabilirea conturului normal, păstrându-se proporțiile cu restul corpului. De asemenea, este necesară repoziționarea complexului areolă-mamelon în concordanță cu noua formă a sânului.

Sânii mari pot apărea datorită dezvoltării excesive a țesutului glandular sau a grăsimii care se găsește în mod normal la nivelul sânilor. Creșterea în volum și greutatea sânilor produce întinderea și relaxarea ligamentelor care susțin glanda mamară, determinând căderea sânului (ptoza mamară) și pierderea formei sânilor.

În consecință, există o serie de probleme fizice asociate sânilor excesiv de mari: disconfort, dureri la nivelul coloanei, gâtului, umerilor și spatelui, care devin prevalente. Participarea la o viață socială normală poate fi limitată, pacientele cu hipertrofie mamară evitând dansul, gimnastica aerobică sau diferite alte activități care produc balansarea trunchiului și mișcarea sânilor.

Dacă această stare nu este înlăturată până la maturitate, poate afecta postura prin contractura musculară compensatorie ce poate determina deformări ale coloanei vertebrale. De asemenea, sânii voluminoși nu permit aerisirea normală a șanțului inframamar și poate apărea fenomenul de macerare a pielii, cu suprainfecție bacteriană sau micotică. Alte probleme, minore dar prezente, sunt: necesitatea purtării unei lenjerii speciale pentru susținere (sutien mărime extra) sau dificultăți în găsirea unor haine de mărime potrivită.

În ce constă operația de reducție mamară?

Operația are ca scop reducerea, ridicarea și redarea fermității sânilor. Acest lucru implică reducerea volumului de sân, îndepărtarea țesutului mamar și refacerea conturului sânilor respectând proporțiile anatomice ale pacientei pentru a da un aspect cât mai natural. Procedura implică, de asemenea, repoziționarea mamelonului la un nivel corespunzător cu nouă formă a șanului. Rezultatele care se obțin sunt foarte bune.
Primul pas foarte important, la fel că în orice tratament, este consultarea cu medicul chirurg. Dezvoltarea unui plan de intervenție personalizat și înțelegerea acestuia de către pacienta este o necesitate. Astfel, așteptările vor fi cât mai realiste iar rezultatele mai eficiente. Comunicarea între pacienta și medicul chirurg este astfel imperioasă. 
Operația se realizează sub anestezie generală și durează aproximativ două-trei ore. Acest lucru presupune o ședere de o noapte sau două în spital. 
Cicatricile vor avea o formă de ancora, coborând din jurul areolei mamare în direcție verticală spre șanțul inframamar, unde se află localizată o incizie orizontală, cu un braț spre regiunea sternala și altul spre regiunea laterală a șanului. Poziționarea cicatricilor pot avea variații individuale și vor fi pe larg discutate în timpul consultației, împreună cu alte întrebări pe care doriți să le adresați.
Pentru a preveni acumularea de sânge în regiunea operată și apariția unor complicații legate de acest fapt, veți avea câte un tub de drenaj de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau două zile. Imediat ce pe tuburile de dren nu mai curge nimic, acestea se pot scoate și puteți pleca acasă. Veți primi un tratament antibiotic profilactic care va fi continuat și post-operator pentru cel puțin 3 zile. Șuturile se fac cu fire resorbabile, care nu mai trebuie extrase. La suprafață pielii se aplică un pansament adeziv special care permite o vindecare optimă.

Preoperator, pe lângă analizele uzuale, este necesar să faceți și o mamografie, pentru a cunoaște înainte de operație dacă există eventuale probleme în țesutul glandular hipertrofiat.

Fiind o operație mare (practic cea mai dificilă intervenție de chirurgie estetică), se recomandă să fiți într-o stare de sănătate cât mai bună, să nu fiți răcită, să nu vă aflați în convalescență după o altă afecțiune sau în perioada menstruaţiei . Orice tratament cu aspirină sau administrarea de anticoncepționale trebuie oprite cu 2-3 săptămâni înainte de operație. De asemenea, trebuie să renunțați la fumat 3 săptămâni înainte și după operație. În ziua operației nu trebuie să mâncați și să beți nimic.

După operație, este necesar să rămâneți cel puțin două nopți internată în clinică. Postoperator, veți primi o medicație cu antibiotice, vitamine și calmante pe cale intravenoasă și veți putea relua progresiv alimentația normală în primele 24 de ore. Tratamentul antibiotic va fi continuat pe cale orală timp de 5 zile. De asemenea, în cazul în care se constată prezența unui grad de anemie, veți primi și un supliment de fier pe cale orală.

Durerea postoperatorie este moderată și este combătută prin medicație antialgică, ce poate fi administrată de câte ori e nevoie. După operație se aplică un pansament de protecție care se va schimba zilnic timp de 7 zile. Pentru a preveni apariția unui disconfort postoperator și pentru a se asigura condițiile optime unei cicatrizări cât mai estetice, se recomandă ca timp de 6 săptămâni să evitați activitățile fizice dificile și să purtați permanent sutienul.

Nu se recomandă expunerea la soare sau solar în primele 3 luni de la operație.

Cicatricile vor avea, la început, o culoare roșie, apoi se vor ameliora  în timp. Este necesar aproximativ 1 an pentru maturarea cicatricilor și pentru ca sânul să ajungă la forma definitivă.

Se recomandă să reveniți la control la o lună și la șase luni de la operație

În afara complicațiilor generale, comune oricărei intervenții chirurgicale: reacții alergice, hemoragia, hematomul, infecția, necroza de părți moi, pot apărea  unele complicații specifice acestui gen de operații. După această operație, posibilitatea de alăptare poate fi uneori afectată. Dacă intenționați să mai nașteți, se recomandă să amânați intervenția chirurgicală deoarece o nouă sarcină va modifica din nou forma și dimensiunile sânilor și se pierde o parte din rezultatul ei estetic.

Se recomandă ca reducția mamară să fie efectuată numai după ce au trecut minim 6 luni de la întreruperea alăptării, deoarece abia după acest interval de timp sânii au revenit la o stare neutră din punct de vedere funcțional. Sensibilitatea areolei poate fi pierdută parțial sau complet în funcție de tehnica efectuată. Uneori poate apărea o senzație de amorțire în zonele cicatriceale. Deși este de nedorit, poate să existe o asimetrie a sânilor după operație. Totuși, având în vedere că nici în situații normale cei doi sâni nu sunt identici, obținerea unei simetrii postoperatorii perfecte reprezintă o dorință nerealistă.

Există situații, în care cicatricile rezultate sunt mari, fiind  necesară o revizie operatorie ulterioară, dar aceste cazuri sunt totuși rare și depind de modul individual de vindecare.

Rezultatele acestei operații sunt extrem de bune și pline de satisfacții pentru pacientă.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?