Venele varicoase sau varicele sunt vase de sânge dilatate, lărgite și elevate și care au un traseu sinuos.
Venele varicoase sau varicele sunt vase de sânge dilatate, lărgite și elevate și care au un traseu sinuos. Această agregare de vene și venule cu tentă roșie, albastră sau mov apare mai ales pe coapse, gambe și glezne.
Varicele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați, iar riscul de apariție crește odată cu înaintarea în vârstă. Se estimează că 30-60% din adulți au vene varicoase și venectazii.
Mulți pacienți cu vene varicoase acuză dureri descrise ca și crampe la nivelul picioarelor. Alte simptome frecvente includ: oboseala, senzația de arsură, înțepături, senzația de “picioare grele”. Durerea este atenuată de ridicarea picioarelor și de purtarea ciorapului elastic.
De asemenea, odată cu trecerea timpului pacienții dezvolta edeme, ulcerații și apariția unei colorații brune la nivelul picioarelor. Ocazional, aceste vase se pot tromboza (se formeaza cheaguri) și inflama, afecțiune care poartă numele de tromboflebită.
Ca și în cazul steluțelor vasculare sau venectaziilor, factorii predispozanți ai varicelor sunt:
Procedura practicată încă din 1930, presupune injectarea în vena dilatată a unei substanțe sclerozante. Această substanță irită peretele vasului, îl face să se umfle şi vasul se obstruează. În scurt timp, acesta se transformă în țesut cicatricial şi apoi este eliminat, vena tratată dispărând în 3-6 săptămâni. Scleroterapia este lipsită de riscuri importante şi are o eficacitate garantată, iar efectul este durabil în timp.
Sunt recomandate pentru eliminarea varicele mai mari și pentru acelea care alimentează venele varicoase superficiale. Medicul introduce o fibră laser printr-un tub subţire numit cateter direct în venă, urmărind pe un ecran cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete traseul venei. Energia declanșată produce colabarea și închiderea vasului de sânge cu probleme. Această procedură se face sub anestezie locală, nu produce cicatrici și nici durere post-procedură.
Dispozitivele laser emit energie luminoasă care, absorbită de hemoglobina din vase, coagulează sângele și închide venele anormale.
Avantajul acestor tratamente constă în caracterul non-invaziv, nefiind necesare ace sau soluții sclerozante. La Clinica Medispa, dispunem de cea mai eficientă tehnologie în tratamentul dilatațiilor vasculare (fie ele hemangioame, venectazii sau steluțe vasculare) Laserul Nd:YAG se remarcă prin lungimea de undă de 1064nm, specific absorbită de hemoglobina din vasele de sânge. Acest dispozitiv închide toate dilatațiile vasculare de la nivelul pielii.
Intervenția se face sub anestezie locală, rahidiană sau generală. De obicei, este indicată pentru venele mari, foarte dilatate.
Persoanelor care se confruntă cu inflamația venelor li se recomandă să poarte ciorapi elastici care se găsesc în farmacii și în magazine specializate. Aceștia se pun dimineața, înainte de coborârea din pat și se țin pe parcursul întregii zile.
O altă recomandare din partea medicilor este adoptarea unui stil de viață sănătos, a unei igiene corespunzătoare, scăderea în greutate și mersul pe jos.
Contactează specialiștii Clinicii Medispa
În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.
Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.