CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Alopecia Androgenica

Alopecia androgenă este un tip de cădere a părului care apare atât la bărbați, cât și la femei, datorită influenței hormonilor androgeni.

Ce este Alopecia androgenă?

Alopecia androgenă este un tip de cădere a părului care apare atât la bărbați, cât și la femei, datorită influenței hormonilor androgeni. Este cea mai frecventă cauză a căderii părului și este de obicei o afecțiune progresivă. Diagnosticul de alopecie androgenă implică o combinație de istoric medical, examen fizic și uneori teste suplimentare pentru a exclude alte cauze potențiale ale căderii părului.

Diagnostic

Iată pașii implicați de obicei în diagnosticarea alopeciei androgenice:

Medicul specialist va începe prin a vă întreba despre istoricul dumneavoastră medical, inclusiv despre orice istoric familial de cădere a părului. Alopecia androgenă are adesea o componentă ereditară, așa că antecedentele familiale de cădere a părului pot fi un indiciu important în diagnostic.

 Medicul specialist vă va examina scalpul și părul pentru a evalua modelul și amploarea căderii părului. În alopecia androgenă, căderea părului urmează de obicei un model specific:

  • Bărbați: linia părului se retrage treptat, formând o formă de „M” la nivel frontal, iar părul se subțiază progresiv cu evidentierea zonelor de alopecie si la nivelul coroanei (crestetul capului)
  • Femei: Rărirea părului este mai difuză, se patreaza linia frontala dar densitatea părului scade la nivel parietal (in special in zonele de carare unde scalpel devine vizibil) 

 în timpul examinării fizice, medicul poate efectua un test de tractionare a firelor de păr pentru a verifica procentul de fire aflate in stadiul prezența firelor de păr aflate in stadiul „telogen”. Firele de păr Telogen sunt firele de păr care și-au încheiat ciclul de creștere și sunt gata să cadă. În alopecia androgenă, un număr mai mare de fire de păr telogen ar putea fi găsit în timpul testului de tracțiune.

Sistemul Fotofinder este un tip de dispozitiv de tricoscopie care ajută la examinarea scalpului și a foliculilor de păr la un nivel mărit, permițând un diagnostic și o evaluare mai precisă a cauzelor de cădere a părului.

în unele cazuri, medicul poate comanda analize de sânge pentru a verifica orice afecțiuni medicale care ar putea contribui la căderea părului. Aceste teste pot ajuta la excluderea altor cauze ale căderii părului, cum ar fi tulburările tiroidiene sau deficiențele nutriționale.

Este important de reținut că alopecia androgenă poate fi uneori confundată cu alte tipuri de căderea părului sau poate apărea împreună cu alte afecțiuni ale căderii părului. Prin urmare, diagnosticul trebuie pus de către un profesionist din domeniul sănătății calificat, cu experiență în dermatologie sau afecțiuni ale părului.

Odată diagnosticată, alopecia androgenă poate fi gestionată cu diferite opțiuni de tratament, inclusiv medicamente topice, medicamente orale, terapii pentru creșterea părului și, în unele cazuri, proceduri de transplant de păr. Intervenția timpurie dă adesea rezultate mai bune în încetinirea sau prevenirea căderii în continuare a părului. Dacă bănuiți că ați putea avea alopecie androgenă sau sunteți îngrijorat de căderea părului, cel mai bine este să consultați un medic specialist calificat, cu experiență în dermatologie sau afecțiuni ale părului pentru o evaluare adecvată și un plan de tratament personalizat.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?