CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Efluviul Telogen

Efluviul telogen este o formă comună de alopecie, caracterizată prin căderea excesivă a părului.

Ce este Efluviul Telogen?

Efluviul telogen este o formă comună de alopecie, caracterizată prin căderea excesivă a părului. Apare atunci când un număr mare de foliculi de păr intră simultan în faza telogenă (repaus) a ciclului de creștere a părului și, ulterior, se elimină. Efluviul telogen este în general temporar și reversibil, iar majoritatea indivizilor se recuperează rapid.

Diagnostic

Diagnosticul efluviului telogen implică de obicei un istoric medical amănunțit, un examen fizic și uneori teste suplimentare pentru a exclude alte cauze potențiale ale căderii părului. 

Iată la ce vă puteți aștepta în timpul procesului de diagnosticare:

Medicul dermatolog vă va întreba despre modelele dumneavoastră de cădere a părului, durata și rata căderii părului, orice evenimente sau schimbări recente din viața dumneavoastră (cum ar fi intervenții chirurgicale, naștere, boli severe, stres semnificativ sau tratament medicamentos) și istoric familial de cădere a părului. Aceste informații ajută la identificarea potențialilor factori declanșatori sau factori de bază care contribuie la afecțiune.

Medicul specialist vă va examina scalpul și părul pentru a evalua modelul și amploarea căderii părului. Va căuta semne specifice, cum ar fi miniaturizarea foliculilor de păr (subțierea firelor de păr) sau firele de păr scurte și conice în apropierea scalpului, care sunt caracteristice efluviului telogen.

Într-un test de tracțiune, medicul trage ușor de un grup de fire de păr pentru a vedea câte ies. Un număr crescut de fire de păr ușor detașabile poate sugera efluviu telogen.

Deși nu sunt întotdeauna necesare, medicul specialist ar putea solicita analize de sânge pentru a verifica condițiile medicale de bază sau deficiențele nutriționale care ar putea contribui la căderea părului. Testele comune includ testele funcției tiroidiene, nivelurile de fier și evaluările hormonale.

În unele cazuri în care diagnosticul este neclar sau trebuie excluse alte condiții, se poate preleva o mică probă de scalp (biopsie a scalpului) pentru examinare la microscop.

Este important de reținut că efluviul telogen este un diagnostic de excludere, ceea ce înseamnă că alte forme de cădere a părului, cum ar fi alopecia androgenetică (căderea părului după model masculin) sau alopecia areata, trebuie excluse înainte de a confirma efluviul telogen.

Odată ce diagnosticul este stabilit, tratamentul constă în corectarea factorilor declanșatori sau a afecțiunilor sistemice.

Creșterea părului se reia de obicei de la sine pe măsură ce cauza de bază este rezolvată. Cu toate acestea, este esențial să consultați un medic specialist pentru a diagnostica cu exactitate afecțiunea și a determina planul de tratament adecvat.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.