CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Extirpare Alunite & Tumori Dermato-Chirurgie

Experiență de peste 15 ani în tratamente Laser, Dermatologie,
Dermatocosmetică, Chirurgie plastică, Transplant păr.

Când apelăm la chirurg?

Chirurgia la nivelul pielii se poate indica din mai multe motive:

  • din considerente estetice, atunci când o formațiune cutanată benignă are un aspect considerat neplăcut precum nevi papilomatoși (alunite ieșite în relief), dermatofibroame (noduli indurate pe zone unde un fir de par a fost prins sub piele), keratoze seboreice, papiloame virale (negi) și multe altele
  • pentru formațiuni localizate pe piele în zone unde pot fi traumatizate repetată (de exemplu la linia curelei sau a sutienului, pe scalp sau gat)
  • în cazul suspiciunii de malignitate

Este important de știut că efectuarea corectă a unei excizii nu pune niciun risc de transformare într-o leziune cu probleme, mituri precum acesta nu fac decât să întârzie prezentarea la medic și implicit să întârzie efectuarea unui tratament corect.

Anestezia

Excizia unei formațiuni de pe piele se face cu anestezie locală cu xilină 1%. Acest tip de anestezie nu contraindică  conducerea de vehicule post-procedură  și nici nu influențează starea generală.

Excizia

Excizia se poate face în mai multe moduri:

  • leziunile precum papiloamele virale pot fi „topite” cu ajutorul laserului cu CO2 sau radiofrecvenței
  • se poate opta pentru excizia clasică ,urmată de închiderea plăgii cu fire de sutură care vor fi îndepărtate de medic peste 7-14 zile
  • o abordare mai modernă  presupune îndepărtarea leziunii urmată de utilizarea laserului cu CO2 pentru fotocoagulare, stimularea granulației și un rezultat estetic cât mai plăcut. Acest tip de operație nu necesită fire de sutură.
Rulează videoul

Excizia chirurgicală îndepărtează complet leziunea, împreună cu o margine de țesut sănătos, mai mare sau mai mică, în funcție de tipul leziunii.

De obicei, tumorile necanceroase cu un diametru mai mic de 1 cm, pot fi excizate direct cu bisturiul, zona rămasă fiind tratată cu Laserul fractional CO2. În acest fel este asigurată piesa care este trimisă la laborator pentru examen histologic și vindecarea cu cicatrici minime în zona restantă. Această atitudine permite minimalizarea dimensiunilor defectului cutanat, atât prin excizie, cât și prin contracția plăgii. Timp de 7-10 zile, în zona în care a fost tumora, se poate vedea o «gaură» cu margini rotunde, umplută cu un cheag ce nu trebuie îndepărtat.

Aceasta este protejată printr-un pansament ce conține unguent cu antibiotic într-o cantitate foarte mică, folosit doar dacă se lucrează într-un mediu cu praf sau dacă leziunea este pe o parte a corpului ce trebuie acoperită cu haine. Această tehnică permite ca vindecarea rănii să se facă atât prin contracția plăgii, prin micșorarea suprafeței ei, cât și prin epitelizare marginală. Inițial pacientul poate fi surprins de aspectul inestetic al intervenției, dar după câteva luni va aprecia rezultatul ca fiind foarte bun.

După 2 săptămâni de la operație, de obicei, crusta inițială cade și în locul ei rămâne o zonă de țesut roșu-violaceu, care capătă în timp un aspect albicios-sidefiu, cu suprafața mult mai mică.

În cazul în care tumora este mai mare sau situată pe regiuni la care vindecarea prin cicatrizare secundară nu este indicată (pe nas sau pleoape), se face sutura plăgii prin folosirea de lambouri din vecinătate sau prin grefă de piele.

Vindecarea poate dura câteva săptămâni sau chiar mai mult, în funcție de mărimea plăgii, tehnica de excizie și de reparare. Orice incizie chirurgicală planificată sau tăietură accidentală, se vindecă la fel, producând un țesut cicatriceal care reprezintă modul natural de vindecare. Pacientul trebuie să înțeleagă, că, după realizarea suturii, chirurgul are un control redus asupra procesului de vindecare, iar cicatricea este matură după 6-18 luni, când nu mai apar modificări.

La început, orice cicatrice va fi roșie, ridicată față de țesuturile înconjurătoare și dură la palpare. Progresiv, roșeața și duritatea cedează rămânând o cicatrice moale, mai plină, situată în planul tegumentului.

Eliminarea nevilor pigmentari și a tumoretelor cu laser fracțional cu CO2

Aceasta este o metodă foarte eficientă de tratament a formațiunilor tumorale benigne de la nivelul pielii, din orice zonă a corpului, dar care poate fi utilizată și în cazul tumorilor dovedit canceroase, cu condiția exciziei în limite de siguranță oncologică.

Laserul fracțional cu CO2, numit ”bisturiul-laser”, permite excizii riguroase și precise, fără a produce sângerare. Datorită preciziei în excizii, această metodă permite eliminarea tumorilor din regiuni dificile ale corpului, precum: pleoapă, nas, ureche, gură, etc.

Cicatricea obținută în urma procedurii va fi puțin vizibilă datorită unei marginii fine de excizie.

Examenul histopatologic

Examenul histopatologic (analiza la microscop) al formațiunii excizate se poate efectua indiferent dacă  se alege metoda clasică sau excizia urmată de laser CO2.

Tipul de abordare se alege împreună cu medicul în funcție de tipul leziunii, localizarea, dimensiunea, aspectul dermatoscopic și natura ei.

Post-procedură poate fi necesar să dezinfectați zona și să aplicați un pansament local o dată pe zi timp de câteva zile. Medicul vă va explica exact cum sa pansați pentru a avea cele mai bune rezultate.

De asemenea medicii Clinicii Medispa vă stau la dispoziție pentru orice nelămuriri înainte sau după proceduri, pentru a asigura cele mai bune rezultate.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Newsletter

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?