CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Peeling Chimic Facial

Peeling-ul chimic este o procedura  straveche de reintinerire a pielii

Cheia pentru o piele sănătoasă

Deși conceptul de  “ frumos” depinde mult de momentul istoric, spațiul geografic și elemente culturale, anumite aspecte rămân constante.

Astfel, simetria fetei, uniformitatea culorii pielii, aspectul proaspăt și luminos  au fost considerate dintotdeauna elemente ale frumuseții. Fiecare dintre noi păstrăm în minte o imagine a noastră ideală pe care de la un moment dat nu o mai regăsim când ne privim în oglindă. Mici imperfecțiuni, cum ar fi pete mai închise la culoare, pori mai vizibili, riduri fine la colțul ochilor, aspect mai tern, lipsit de strălucire, vin să se așeze treptat că o “masca” pe care ne-am dori să o îndepărtăm pentru a ne regăși aspectul tânăr și luminos. Una dintre metodele cele mai eficiente și mai puțin agresive de a regăsi acest aspect este peeling-ul chimic.

Ce este peeling-ul ?

Peeling-ul chimic este o procedura  străveche de reîntinerire a pielii care constă în aplicarea pe piele a  unei substanțe chimice cu o concentrație precisă și cunoscută. Scopul procedurii este distrugerea straturilor superficiale sau mai profunde ale pielii, urmată de vindecare fără producerea de cicatrici, cu ameliorarea texturii și aspectului general al acesteia.

Rulează videoul

În ultima perioada de timp  interesul pentru procedurile de reîntinerire minim invazive sau neinvazive și care  necesită un timp de recuperare foarte scurt crește. Majoritatea peeling-urilor chimice se situează în această categorie de proceduri. Un avantaj suplimentar este reprezentat de costul relativ redus comparativ cu procedurile laser sau cu alte proceduri de reîntinerire argument care îmbrățișat de pacienții care caută nu neapărat cel mai eficient tratament existent, ci un raport echilibrat între cost, beneficiu, riscuri și complicații posible și timpul de refacere. Astfel, peeling-ul chimic reprezintă nu numai o componentă importantă în medicină estetică a trecutului dar și un element esențial în cea a viitorului.

Datorită descuamarii fiziologice  inegale a celulelor superficiale cornoase, lumina se reflectă de pe suprafață pielii în mod inegal, creând aspectul de piele ternă, lipsită de luminozitate fiind un joc de lumini și umbre.  Asupra acestui aspect acționează în mod specific peeling-ul chimic, realizând îndepărtarea acestor straturi de celule superficiale moarte și expunând straturile celulare mai profunde, cu aspect uniform și tânăr.

Peeling-ul este un termen de origine engleză care semnifică “ descuamare“ sau “curățare”, iar metodă dermatocosmetica ce poartă acest nume este folosită pe de o parte pentru îndepărtarea celulele moarte de la suprafață pielii iar  pe de altă parte pentru stimularea funcției celulelor din straturile profunde, inducând astfel reînnoirea acestora. Peeling-ul chimic este considerat un act stimulator, regenerativ, care menține tinerețea și luminozitatea tenului; el stimulează activitatea celulară, induce sinteză de colagen și elastina, având astfel un efect benefic asupra elasticității  și tonicitatii pielii. Deasemenea acționează și asupra pigmentului din piele (melanină), ameliorand petele pigmentare induse de soare, apărute după leziuni de acnee sau după afecțiuni inflamatorii.

Tipurile de peeling chimic și indicațiile lor

Peeling-ul chimic utilizeaza substante special concepute pentru a fi utilizate in tratarea pielii. Substantele chimice care sunt folosite pentru efectuarea peeling-urilor difera intre ele prin formula chimica : alfa-hidroxiacizi (ex.acid glicolic), beta-hidroxiacizi ( acid salicilc), acid tricloracetic, solutie Jessner, acid retinoic, rezorcinol, fenol etc. precum si prin “puterea” acidului care determina si profunzimea actiunii sale.

In functie de profunzimea actiunii, peeling-urile se clasifica in: foarte superficiale ( determina exfolierea stratului cornos, fara necroza epidermica), superficial (necroza unei parti a epidermului sau a unei parti a acestuia, fara depasirea membranei bazale), mediu (necroza intregului epiderm, a dermului papilar si a zonei superioare a dermului reticular) si peeling profund (necroza epidermului si a dermului pana la nivelul dermului reticular mijlociu).

Rulează videoul

Peeling-ul foarte superficial este o tehnica ce actioneaza asupra stratului superficial al epidermului si reprezinta cea mai usoara forma de peeling. Acest tip de peeling este recomandat femeilor de peste 30 ani, mai ales daca locuiesc in mediul urban si sunt expuse in mod constant unui nivel crescut de factori poluanti din mediul inconjurator si femeilor fumatoare. In acest caz, o serie de cel putin trei peeling-uri superficiale reprezinta o solutie acceptabila pentru ameliorarea aspectului pielii. Datorita faptului ca acest tip de peeling este unul foarte superficial, actionand strict asupra straturilor superficiale ale epidermului, este foarte bland si nu necesita timp de izolare-recuperare.

In cazul pacientilor tineri care prezinta leziuni de acnee sau doar un ten gras, este recomandat peeling-ul cu acid salicilic, substanta care este liposolubila  si are o actiune selectiva asupra glandelor sebacee (element important in dezvoltarea acneei), este antiinflamator si antimicrobian.

Dupa 40 de ani o analiza atenta a pielii poate evidentia modificari specifice ale pielii cum ar fi ridurile superficiale sau petele pigmentare (pete inchise la culoare); deasemenea se poate constata un aspect mai rugos sau piele uscata, deshidratata

Persoanelor care prezinta o hiperpigmentare indusa de sarcina sau de utilizarea de contraceptive orale ( melasma sau masca graviditatii) se recomanda peeling-ul mediu cu acid glicolic sau acid tricloracetic pentru ameliorarea aspectului pielii inducandu-se o descuamare nedureoasa a pielii care dureaza aproximativ 5-6 zile si care poate sa amelioreze toate aceste aspecte neplacute

Peelingul profund este recomandat pacientelor cu riduri  mai profunde, mai ales cele periorale ( din jurul gurii) sau cu cicatrici rezultate in urma formelor grave de acnee. Procedura este agresiva, poate fi insotita de complicatii redutabile si necesita un timp de izolare sociala mai indelungat. Alternativa acestei proceduri este tratamentul cu laser fractional, mai sigur, mai eficient si cu un timp de recuperare mai redus.

10 Axiome despre peeling-ul chimic

 • Fiecare tip de peeling are indicatii precise si fiecare pacient trebuie sa beneficieze de tratament individualizat.
 • Este o metoda sigura si eficienta de mentinere a tineretii si sanatatii tenului indiferent de varsta
 • Peelingul chimic nu este un tratament pentru cancerele de piele
 • Contraindicatii absolute: pacient necooperant sau cu asteptari nerealiste, infectie activa bacteriana,virala (herpes) sau plagi deschise, isotretinoin in ultimele 6 luni
 • Tratamente asociate: injectii cu Botox, asteptati 2 saptamani apoi un Peeling chimic mediu, apoi injectii cu  Ac. hialuronic dupa ce dispare inflamatia(aprox 2 saptamani)
 • Expunerea la soare, traumatismele mecanice si folosirea de make-up inainte de vindecarea pielii pot fi cauzele unor infectii si cicatrici
 • De cele mai multe ori este necesara efectuarea unei serii de mai multe peelinguri de acelasi tip sau diferite.
 • Nu este recomandata efectuarea mai multor sedinte de peeling superficial pentru a obtine efectele unui peeling profund, acest lucru fiind inutil.
 • Indiferent de tipul de peeling, acesta nu este echivalentul tehnicilor de reintinerire  cu  laser si in consecinta nici efectele sale nu sunt atat de evidente si de lunga durata precum ale acestuia din urma
 • Rezultatele obtinute dupa peeling chimic nu sunt permanente si nu este  oprit procesul de imbatranire al pielii

Ce asșteptăro realiste putem avea de la un peeling chimic?

 • Un ten mai luminos, o piele cu aspect sanatos, mai bine hidratata
 • Diminuarea aspectului de piele seboreica (ten gras)
 • Reducerea ridurilor superficiale, o piele mai fina si neteda
 • Depigmentarea (decolorarea) petelor pigmentare
 • Intretinerea si ameliorarea tenului la fumatori

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.