CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Edem Limfatic & Venos

Diagnosticul edemului limfatic și venos implică o evaluare cuprinzătoare a istoricului medical al pacientului, examen fizic și teste de diagnosticare.

Ce este edemul limfatis și venos?

Diagnosticul edemului limfatic și venos implică o evaluare cuprinzătoare a istoricului medical al pacientului, examen fizic și teste de diagnosticare. Este important să se facă diferența între edemul limfatic și cel venos, deoarece tratamentul se apropie și cauzele care stau la baza pot diferi semnificativ. 

Diagnostic

Iată o prezentare generală a procesului de diagnosticare:

Se va începe prin a colecta informații despre simptomele pacientului, inclusiv debutul, durata și progresia edemului. Se va întreba despre orice afecțiuni medicale subiacente, intervenții chirurgicale anterioare, leziuni sau boli care pot fi relevante pentru edem. În plus, se va întreba despre orice istoric familial de tulburări limfatice sau venoase.

O examinare fizică amănunțită este crucială pentru a identifica caracteristicile edemului și cauza potențială a acestuia. Medicul specialist va evalua membrele sau zonele corpului afectate pentru umflare, modificări ale pielii, decolorare și orice semne de inflamație. Se va verifica, de asemenea, pentru edem cu gropi, care este o caracteristică atât a edemului venos, cât și a edemului limfatic.

ABI este un test non-invaziv care măsoară tensiunea arterială la gleznă și la braț. Este folosit în principal pentru a evalua boala arterială periferică (PAD), dar poate ajuta și la excluderea insuficienței arteriale ca cauză a edemului.

Ecografia Doppler este un test imagistic nedureros și neinvaziv care utilizează unde sonore pentru a evalua fluxul sanguin în vene și artere. Este util în diagnosticarea insuficienței venoase, a trombozei venoase profunde (TVP) și a altor afecțiuni legate de vena.

Limfoscintigrafia este un test imagistic specializat utilizat pentru evaluarea sistemului limfatic. O cantitate mică de material radioactiv este injectată în corp, iar mișcarea acestuia prin vasele limfatice este monitorizată cu ajutorul unei camere gamma. Acest test ajută la identificarea oricăror blocaje sau anomalii ale sistemului limfatic, ajutând la diagnosticarea edemului limfatic.

În unele cazuri, poate fi efectuat un test imagistic mai detaliat numit limfangiografie. Aceasta implică injectarea unui colorant de contrast în vasele limfatice și efectuarea de raze X pentru a vizualiza anatomia sistemului limfatic.

Pot fi efectuate analize de sânge pentru a verifica condițiile specifice care ar putea contribui la edem, cum ar fi probleme ale rinichilor sau ficatului.

 Testarea compresiei implică aplicarea unei presiuni asupra zonei umflate pentru a evalua modul în care aceasta răspunde și dacă edemul este probabil din cauza unor probleme venoase sau limfatice.

în timpul procesului de evaluare, furnizorul de asistență medicală va lucra pentru a exclude alte cauze potențiale de edem, cum ar fi insuficiența cardiacă, bolile de rinichi sau anumite medicamente.

În unele cazuri, o echipă de specialiști, inclusiv chirurgi vasculari, terapeuți pentru limfedem și alții, poate colabora pentru a diagnostica și gestiona cazuri complexe.

Odată ce se pune un diagnostic definitiv, poate fi inițiat un tratament adecvat. Pentru edemul venos, terapia de compresie, modificările stilului de viață și abordarea insuficienței venoase de bază sunt utilizate în mod obișnuit. Edemul limfatic poate necesita terapie decongestivă complexă, compresie și alte abordări specializate. Diagnosticul precoce și managementul prompt pot duce la rezultate mai bune și la îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?