CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Ginecomastie

Ginecomastia este o extindere a țesutului glandei la nivelul sânilor bărbaților. În timpul copilăriei, a pubertății sau la bărbații de vârstă mijlocie, ginecomastia poate fi comună.

Ce este Ginecomastia?

Ginecomastia este o extindere a țesutului glandei la nivelul sânilor bărbaților. În timpul copilăriei, a pubertății sau la bărbații de vârstă mijlocie, ginecomastia poate fi comună. Trebuie să se facă distincție între pseudoginecomastie sau lipomastie, care se referă la prezența depozitelor de grăsime din zona pieptului la bărbații supraponderali. Rezultatele ginecomastiei indică o creștere glandulara a țesutului care este prezent în cantități foarte mici la bărbați. Ginecomastia este motivul cel mai frecvent pentru o evaluare medicală a șanului sexului masculin.

Care sunt cauzele Ginecomastiei?

Dezechilibrul la nivel hormonal:  nivelul de estrogen ( hormon de sex feminin)  crescut în raport cu nivelul de hormon  masculin. 

Ginecomastia care apare în mod normal la băieți la pubertate, se rezolva de la sine și este cunoscută sub denumirea de ginecomastie fiziologică. 

Toate persoanele posedă cei doi hormoni, atât masculini, cât și feminini. În timpul pubertății acest nivel poate fluctua și poate crește diferit rezultând o stare temporară în care concentrația de estrogen este relativ mare.

Ginecomastia cauzată de schimbări tranzitorii durează de obicei între 6 luni și 2 ani. Ocazional, această persistă mai mult la pubertate la anumite persoane.

Un număr de afecțiuni medicale poate duce de asemenea la ginecomastie:

  • Malnutriție sau recuperarea după malnutriție
  • Tulburări ale organelor sexuale masculine (producerea de testosteron scăzut și nivel oarecum ridicat de estrogen)
    Aceste tulburări pot fi genetice, cum ar fi sindromul Klinefelter, sau dobândite că urmare a traumatismelor, infecțiilor, fluxul de sânge redus sau a îmbătrânirii.
  • Cancerul testicular poate provoca de asemenea ginecomastie. 

Alte condiții care sunt asociate cu un mediu modificat hormonal în organism și pot fi asociate cu ginecomastia sunt: insuficientă renală cronică și hipertiroidism. Rar, alte tipuri de cancer pot produce hormoni ce pot provoca ginecomastia.

De asemenea ginecomastia poate fi un efect secundar al anumitor medicamente.

Care sunt factorii de risc pentru Ginecomastie?

Orice băiat la pubertate poate prezența risc de ginecomastie, parte din procesul de dezvoltare normal.

Alt factor de risc includ îmbătrânirea, deoarece atunci se produce scăderea de testosteron.

Factorii de risc pot fi în strânsă conexiune și cu anumite boli cum ar fi ciroză hepatică. Sau cu anumite medicamente ce sunt administrate o anumită perioada.

Care sunt simptomele Ginecomastiei?

Simptom primar- mărirea sânilor, ceea ce înseamnă extinderea țesutului glandular față de cel gras. 

Ginecomastia apare de obicei pe ambele părți, dar poate fi unilateral în unele cazuri. De asemenea extinderea poate fi mai mare pe o parte, chiar dacă sunt afectate ambele părți.

 Sensibilitate la nivel tactil. 

Ginecomastia reprezintă doar 1% din incidența de cancer la san, la bărbați. 

Cancerul este de obicei limitat la una dintre părți și nu este neapărat centrat în jurul mamelonului. De asemenea, pot apărea ganglioni limfatici la nivelul axilei.

Cum se diagnostichează Ginecomastia?

Prezența țesutului mamar mai mare de 0,5 cm în diametru la bărbați intră sub incidența ginecomastiei.

Așa cum am subliniat anterior, este vorba în principal de țesutul din jurul mamelonului, depunerea de grăsime nu este considerată a fi ginecomastie. 

În cele mai multe cazuri, ginecomastia se poate diagnostica în urmă unui examen clinic. Un istoric medical al pacientului este important, de asemenea consumul de medicamente sau droguri. 

Dacă există o suspiciune de cancer, vi se poate recomandă mamografia. Teste suplimentare se pot recomandă pentru a ajută la stabilirea cauzei ginecomastiei: teste de sânge pentru examinarea ficatului, rinichilor și a funcției tiroidiene.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?