CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Cearcăne

Cercănele sau șanțurile peri-orbitale se întind de la colțul interior al ochiului, sub formă unui arc semicircular.

Ce sunt Cearcănele?

Cearcănele sunt o preocupare estetică comună pentru foarte mulți oameni. Se caracterizează prin apariția unei modificări de culoare in jurul ochilor (zona pleoapelor inferioare) care variază de la maronie la violacee sau albastra, însoțită adesea și de o accentuare a șanțului infraorbitar și subtierea pielii in aceasta zona. Deși de obicei nu sunt o problemă medicală, ele pot fi o sursă de complexe sau de nemulțumire față de aspectul nostru.

Diagnosticul

Diagnosticarea cauzei cearcănelor poate fi o provocare deoarece acestea pot fi atribuite unei multitudini de factori. Iată câteva cauze comune și considerații de diagnostic:

In unele cazuri, cercurile întunecate de sub ochi pot fi ereditare. Dacă părinții tăi sau rudele apropiate au cearcăne proeminente, este foarte probabil ca genetica să joace un rol și în cazul tău.

Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire și mai delicată de pe întregul corp. Vasele de sânge subiacente pot deveni mai vizibile, amplificând aspectul cearcănelor.

Producția excesivă de melanină sau distribuția neuniformă a pigmentului în zona de sub ochi poate contribui la apariția cearcănelor. Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu fototipuri mai închise.

Reacțiile alergice pot provoca inflamație perioculara și dilatarea vaselor de sânge, rezultând cearcăne. Alte simptome, cum ar fi mâncărime, roșeață sau lăcrimare, pot însoți reacțiile alergice.

Privarea de somn, epuizarea sau un stil de viață dezorganizat însoțit de tulburări de somn pot face pielea să pară mai palidă, subliniind vasele de sânge și determinând ca zona de sub ochi să arate mai întunecată.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își reduce din producția și calitatea colagenului, ii scade elasticitatea, se subțiază și are un aspect mai lăsat. Acest lucru poate face ca zona de sub ochi să pară nu doar mai întunecată, ci și mai goală, lipsită de volum.

Alimentația deficitară, deshidratarea, expunerea excesivă la soare, fumatul și consumul de alcool pot contribui la apariția cearcănelor.

În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare sau trimiteri către medici specialiști pentru a exclude anumite afecțiuni medicale care ar putea cauza sau contribui la apariția cearcanelor.

Este important de reținut că, în timp ce sunt disponibile diverse tratamente de estompare a cearcanelor, cum ar fi tratamente laser, injectari cu acid hialuronic, mezoterapie, abordarea cauzei de bază este crucială pentru îmbunătățirea pe termen lung. Modificările stilului de viață, cum ar fi somnul adecvat, gestionarea alergiilor, menținerea unei diete echilibrate și protejarea pielii de daunele solare, sunt foarte utile în gestionarea cearcănelor.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Newsletter

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?