CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Hemangioame & “Port Wine Stain(PWS)”

Semne din naștere cauzat de o anomalie vasculară, de o malformație capilară care persistă de-a lungul vieții, crescând odată cu creșterea generală.

Ce sunt Petele de vin (PWS)?

Pata de vin sau nevus flammenus este aproape întotdeauna un semn din naștere cauzat de o anomalie vasculară, de o malformație capilară care persistă de-a lungul vieții, crescând odată cu creșterea generală.

Hemangiomul este o tumoră benignă, de obicei auto-evolutivă prin umflare sau creștere. Apare, de obicei, în primele săptămâni de viață și crește cel mai rapid în primele 6 luni.

Cel mai adesea, petele de vin apar pe față, în zona gâtului sau a părții superioare a trunchiului. Petele nevus flammenus pot fi plate la început, de culoare roz în aparență. Pe măsură ce copilul se maturizează, culoarea se poate modifica de la roz la violaceu închis. La maturitate poate apărea o îngroșare a leziunii. Petele sunt denumite astfel datorită culorii lor asemănătoare cu cea a vinului de Porto.

Diagnosticarea Petelor de Vin

Petele de vin se pot diagnostica , de obicei, bazându-ne pe isoric și aspect. În cazuri neobișnuite, o biopsie poate fi necesară pentru a confirma diagnosticul. În funcție de locul în care se află și a altui simptom asociat, medicul poate sugera o măsurare a presiunii intraoculare sau raze X. O scanare RMN a creierului, poate fi efectuată (sub anestezie) pe copiii care prezintă o pată de vin, în scopul de a verifica semne ale sindromului Sturge- Weber. Dacă aceasta este localizată în interiorul cavității bucale, se va verifica, mai ales la nou-născuți, pentru a vedea dacă pata de vin comportă modificări de dimensiune. Dacă aceasta se află în jurul ochilor sau al pleoapelor, poate fi făcută o analiză de către un optometrist sau oftalmolog pentru a testa presiunea oculară. Dacă apare umflarea petei de vin, aceasta poate cauza probleme de vedere.

Tratarea Petelor de Vin

Multe tratamente se pot  încerca pentru petele de vin, de la înghețare, chirurgie, radiații, până la tatuaje, însă cel mai eficient se dovedește a fi tratamentul laser.

Laserul V Beam Perfecta reprezintă o tehnologie avansată, perfecționată de-a lungul a 20 de ani, perfect pentru orice leziune vasculară a pielii, tratând orice pată roșie sau brună de pe piele, inclusiv petele de vin (nevus flammenus).  Acesta nu distruge capilarele și nu aduce prejudicii semnificative la nivelul pielii. Efectele adverse sunt rare iar procedura va fi un succes, mai ales dacă apelați la specialiști cu multă experiență, care știu să folosească corect eficiența Laserului V Beam Perfecta

Ce sunt Hemangioamele?

O parte din hemangioamele infantile termină evoluția până la vârsta de 5 ani, iar majoritatea până la vârsta de 12 ani. În copilărie, hemangiomul este cea mai comună tumoră.

Hemangioamele sunt conectate sistemului circulator,  aspectul lor depinzând de locul în care se află.

Dacă acestea sunt pe suprafața pielii, ele au aspectul unei căpșune coapte, fiind denumite și hemangioame-capșună. Dacă acestea sunt sub piele, se prezintă ca o umflătură albastruie. Uneori, ele se dezvoltă în organele interne precum ficat, laringe sau intestine. În cele mai multe cazuri ele vor dispărea în timp.

Unele sunt formate în timpul sarcinii și se numesc hemangioame congenital. Mai sunt hemangioamele infantile care apar în primele săptămâni, luni de viață. Pot fi diagnosticate inițial ca o zgârietură sau vânătaie, iar diagnosticul corect devine evident dacă hemangiomul își modifică dimensiunile.

Cauzele Hemangiomului

Cauzele apariției hemangiomului sunt, deocamdată, necunoscute. Cu toate acestea, mai multe studii au sugerat importanța estrogenului în proliferarea hemangiomului. În 2007, un studiu Stanford de laborator chirurgical pentru copiii a arătat că hipoxia țesuturilor moi localizate împreună cu creșterea de estrogen după naștere, poate fi stimulul. Însă cercetările nu sunt concludente, urmând să se studieze în continuare natura creșterii explozive a unui hemangiom.

Tratarea Hemngiomului cu laser

Ca și în cazul petelor de vin sau a altor pete roșii sau brune de pe piele cauzate de malformațiile capilare, hemangiomul este rezolvat cu succes de laserul V Beam Perfecta. Datorită tehnologiei micropuls care protejează pielea de purpură, este posibilă utilizarea de energii mari în condiții de siguranță, chiar și pentru tratarea pielii delicate a copiilor. Modificarea lungimii de undă la 585 nm și sistemul încorporat de răcire a pielii crește eficacitatea laserului în tratamentul leziunilor vasculare cu o rată redusă de efecte secundare.

Tratamentul este nedureros și vindecarea este întotdeauna de bună calitate.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?