CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Hirsutism-Hipertricoza

Hirsutismul reprezinta creşterea firelor de păr terminal la o persoană de sex feminin, în locurile considerate, în general, caractere sexuale secundare masculine.

Ce este Hirsutismul?

Din punct de vedere medical, hirsutismul reprezinta creşterea firelor de păr terminal la o persoană de sex feminin, în locurile considerate, în general, caractere sexuale secundare masculine, precum deasupra buzei superioare, la nivelul bărbiei, liniei albe mediane, regiunii periareolare, presternale, sacrate, regiunii antebraţelor, gambelor şi coapselor. Regiunea fesieră, a braţelor, a umerilor şi regiunea falangelor sunt mai rar afectate.

Pilozitatea nedorită este, în prezent, o problemă cosmetică deranjantă, cu un impact social semnificativ, atât pentru bărbaţi, dar mai ales pentru femei. Excesul de păr creează un stres psihologic semnificativ şi are un impact major asupra calităţii vieţii noastre, obiectivul global fiind acela de a asigura o îndepărtare sigură şi eficientă a firelor de păr pentru toate zonele şi pentru toate tipurile de pacienţi.

Este important de ştiut faptul că, în mod natural şi normal, tegumentul uman ajuns la maturitate este acoperit de păr, indiferent de sex, exceptând zona semimucoaselor, palmelor şi plantelor.

Există diferenţe semnificative de structură şi culoare între tipurile de fire de păr, cele care acoperă corpul fiind, în general, scurte, subţiri şi foarte fine, un “puf” ce protejează pielea şi îi potenţează simţurile. Însă, la nivelul scalpului, zonei inghinale, axilare, membre inferioare, uneori pe braţe, piept, spate (în cazul sexului masculin), firele de păr sunt mature, groase, intens pigmentate. Uneori insa, acestea pot fi mai vizibile la nivelul buzei superioare, areolei mamare, mai ales în cazul femeilor brunete, căpătând un aspect deosebit de inestetic.

Severitatea hirsutismului poate depinde de disponibilitatea crescută a androgenilor (testosteron, DHEA), din supraproducţia ovariană sau suprarenală, sau poate aparea secundar consumului exogen al unor medicamente. Există insa si o formă de hirsutism idiopatic sau constituţional, definit prin pilozitatea în exces prezentă la femei care nu prezintă exces de hormoni androgeni. Asadar, creşterea în exces a firelor de păr nu trebuie privită doar ca o problemă de ordin estetic, fiind necesar o evaluare endocrinologică în vederea depistării unui dezechilibru hormonal subiacent.

Epilarea de lungă durată – soluţia secolului XXI

Ce este considerată astăzi o pilozitate normală şi ce este considerat hirsutism, depinde de anumiţi factori, cum ar fi rasa şi cultura. În societatea noastră, peste 25% din femeile de vârstă medie, prezintă pilozitate nedorită şi multe din ele nu ştiu că există numeroase variante de tratament la îndemână.

Utilizarea luminii laser ca instrument pentru îndepărtarea părului nedorit a fost introdusă pentru prima oară pe piaţă în 1995 în SUA, când ThermoLase Corporation (San Diego, CA) a primit avizul  FDA pentru utilizarea dispozitivului bazat pe laser Nd:YAG pentru eliminarea de lungă durată a pilozităţii.

În prezent, sunt disponibile multe metode de îndepărtare temporară a părului nedorit, dar cele mai multe dintre aceste metodele sunt invazive sau consumatoare de timp. Alte metode pot interfera cu profilul hormonal sau dorinţa unei sarcini, cum ar fi administrarea antiandrogenilor.

Epilarea de lungă durată care utilizează sursele de „lumină inteligentă” sunt reprezentate de laser sau de lumina intens pulsată (IPL). Dispozitivele IPL folosesc o sursă de lumina non-coerentă cu spectru larg, cuprinsă între 570 şi 1200 nm, în vreme ce dispozitivele laser utilizează o singură lungime de undă, specifică pigmentului firului de păr. Acestea din urmă eliberează cantităţi mai mari de energie decât dispozitivele IPL, devenind la ora actuală cele mai eficiente arme împotriva pilozităţii nedorite.

Epilarea cu laser, în general, funcţionează conform principiului fototermolizei selective (Anderson şi Parrish – 1981), bazându-se pe absorbţia selectivă a energiei de către componentele foliculului pilos. Cromoforul ţintă este reprezentat de melanina conţinută de folicul, care are un spectru larg de absorbţie.

Mai multe lasere, cu lungimi de undă diferite, au fost în măsură să abordeze această capacitate de absorbţie a radiaţiei luminoase (Ruby, Dioda, Nd:YAG, Alexandrite). Aceste lungimi de undă sunt capabile să penetreze adânc tegumentul, ţintind selectiv melanina foliculară, astfel că, în prezent, epilarea de lungă durată cu ajutorul laserului reprezintă cea mai eficientă şi sigură metodă de gestionare a părului nedorit.

Epilarea cu ajutorul laserului a devenit astăzi extrem de populară, din cauza rapidităţii şi eficacităţii sale, dar rezultatele depind în mare măsură de calificarea şi experienţa operatorului, precum şi de alegerea şi disponibilitatea tehnologiei laser utilizate.

Eficacitatea îndepărtării pilozităţii cu ajutorul laserelor este, în prezent, general acceptată de comunitatea medicală (aprobată de FDA în Statele Unite), îndepărtarea părului fiind practicată astăzi pe scară largă peste tot în lume.

La Clinica Medispa, tratăm cu succes hirsutismul cu ajutorul laserelor Alexandrite și ND:YAG.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Newsletter

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?