CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Psoriazis

Psoriazisul se caracterizată prin prezenţa de plăci roşii acoperite de scuame groase, localizate cel mai frecvent la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor şi zonei inferioare a spatelui.

Ce este Psoriazisul?

Psoriazisul este o boală cronică şi recurentă, caracterizată prin prezenţa de plăci eritematoase (roşii) acoperite de scuame groase, localizate cel mai frecvent la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor şi zonei inferioare a spatelui. Psoriazisul sever poate acoperi zone extinse ale corpului.

Această boală nu este contagioasă; are, în schimb, un determinism genetic, fiind mai frecventă la membrii aceleiaşi familii. Poate să afecteze orice parte a corpului şi poate fi asociat cu alte boli, precum diabetul zaharat, boli cardiace sau depresie.

Care sunt cauzele?

Cauza exactă a bolii este necunoscută. Cercetările recente pun accentul pe modificarea funcţiei limfocitelor T, fapt ce declanşează inflamaţie şi un răspuns imun la nivelul pielii. Ritmul de regenerare al pielii este foarte crescut, astfel încât celulele nu se pot exfolia pe măsura producerii lor, ceea ce determină apariţia scuamelor groase. La indivizii sănătoşi pielea se reînnoieşte în aproximativ 30 de zile, pe când la cei cu psoriazis, acest interval este de 3-4 zile. Printre factorii declanşatori amintim: infecţiile (ex. Faringită streptococică), consumul de alcool, medicamente (beta blocante, litiu), stresul.

Forme clinice

Psoriazisul are foarte multe forme clinice, diferite prin severitate, durată, localizare, forma plăcilor şi a scuamelor.

Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă. Apar plăci eritematoase (roşiatice) de diferite dimensiuni acoperite de scuame albe, groase, care se detaşează greu. Scalpul, coatele, genunchii, palmele şi plantele sunt cel mai frecvent afectate. De obicei, leziunile sunt simetrice. Unghiile prezintă depresiuni punctiforme (“în degetar”).

Psoriazis inversat– apare în pliuri; cele mai frecvente localizări sunt: axila, pliul submamar, inghinal și interfesier.

Psoriazisul “de scutec”– apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 2-8 luni sub forma unor leziuni roşii, lucioase, bine delimitate, în zona scutecului. Psoriazisul poate să reapară mai târziu, la vârsta de adult.

Psoriazis gutat– de obicei afectează copiii şi adulţii tineri; este neinfecțios de cele mai multe ori, iar leziunile sunt reprezentate de pete mici, roşii, scuamoase, care de cele mai multe ori dispar de la sine în câteva luni.

Artrita psoriazică– apare la 20-30% din pacienţii cu psoriazis și afectează, de obicei, articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor putând duce la modificări permanente şi mutilante ale acestora.

Psoriazis pustules generalizat– formă gravă de psoriazis în care apar pustule pe suprafaţa plăcilor, însoţite de simptome generale: stare generală alterată, febră, frisoane. Este o formă severă care se poate complica cu pneumonie, hepatită, insuficiență cardiacă.

Psoriazis eritrodermizat – întreaga suprafaţă corporală este roşie cu, descuamare furfuracee

Tratamentul Psoriazisului

Diagnosticul în psoriazis este, în principal, un diagnostic clinic. În cazurile incerte, biopsia cutanată poate fi de folos.

Scopul tratamentului este să reducă inflamaţia şi să controleze descuamarea cutanată. Cremele hidratante ajută la reducerea scuamelor şi reduc senzaţia de mâncărime. De asemenea, se recomandă reducerea stresului, controlul greutăţii corporale şi întreruperea fumatului şi a consumului de alcool. Medicul dermatolog trebuie să evalueze tipul şi severitatea bolii fiecărui individ în parte şi să indice un tratament potrivit acestuia.

Tratamentul cu Laser Excimer

Este un tratament revoluționar, disponibil în Clinica Medispa, caracterizat prin precizie, control strict al dozajului şi răspuns cutanat bun. Excimer System foloseşte lumina laser în spectrul radiaţiei ultraviolete.

În practică, în timpul tratamentului standard cu ultraviolete (fototerapie), sunt expuse atât plăcile de psoriazis cât şi pielea sănătoasă, ceea ce creşte riscul efectelor adverse în timp. Folosind tehnologia Excimer, expunerea este limitată la plăcile de psoriazis, fiind foarte uşor de controlat zona pe care se aplică. Fototerapia este un tratament consumator de timp fiind necesare numeroase şedinţe pentru a obţine un rezultat vizibil. În schimb, folosind tehnologia Excimer, numărul de şedinţe scade (la o medie de 10), iar durata acestora este de asemenea mai mic (la o medie de 10-20), iar durata acestora este de asemenea mai micā. Acest tratament are avantajul unor remisiuni de lungă durată după întreruperea tratamentului.

Fototerapia

Această metodă de tratament încetineşte ritmul de creştere al celulelor cutanate în psoriazis. Atât fototerapia cu UVB cât şi cea cu UVA este eficientă. Deşi sunt binecunoscute efectele adverse ale ultravioletelor, sub supraveghere medicală aceste tratamente pot fi efectuate în siguranţă. Este indicată pentru psoriazisul în plăci, cel gutat şi cel palmo-plantar.

Tratament topic

  • Corticosteroizi topici- frecvent folosiţi în psoriazisul în plăci de formă uşoară. La întreruperea tratamentului, însā, leziunile pot recidiva. Un alt dezavantaj îl reprezintă efectele adverse (de exemplu, atrofia cutanată), motiv pentru care este indicat în cure scurte.
  • Derivaţii de vitamina D- asociaţi sau nu cu corticosteroizi, reprezintă o bună opţiune pentru psoriazisul în plăci de formă uşoară şi pentru cel al scalpului.
  • Imunomodulatori topici: tacrolimus, pimecrolimus sunt eficienti mai ales în psoriazsiul inversat, dar pot fi utili si în alte forme de boalā.
  • Cremele cu uree, acid salicilic – ajută la reducerea scuamelor.

Tratament sistemic

  • Neotigason – derivat de vitamina A, indicat în psoriazisul moderat–sever, extins şi în psoriazisul palmo-plantar. Prezintă efecte adverse, precum: uscăciune cutanată a buzelor şi a ochilor, creşterea lipidelor în sânge. Datorită riscului extrem de mare de malformaţii, nu este indicat femeilor însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate.
  • Metotrexat- este un citostatic oral sau injectabil, foarte eficient în psoriazis. Este de primă intenţie în artrita psoriazică. Datorită efectelor adverse (hepatice, mai ales) este indicat în formele care nu au răspuns la alte tratamente. Monitorizarea biologică regulată este obligatorie sub acest tratament. Este contraindicat consumul de alcool în timpul tratamentului.

Agenţi biologici- Adalimumab (Humira), Etanercept (Enbrel) şi Infliximab (Remicade), dar si Secukinumab (Cosentyx) sau Ixekizumab (Taltz) sunt agenţi noi, considerați revoluționari, foarte eficienţi în tratarea psoriazisului şi artritei psoriazice. Marea majoritate a pacienţilor găsesc aceste terapii foarte convenabile ca utilizare şi eficacitate. Datorită preţului ridicat însă, acest tratament este indicat în formele severe si extinse ale psoriazisului şi doar la pacienţii în cazul cărora alte metode de tratament au eşuat.

Dintre toate metodele de tratament al simptomelor psoriazisului, Laserul Excimer System este cel mai sigur din punct de vedere al efectelor adverse, dar și cel mai rapid.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?