CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Transpirație Excesivă & Hiperhidroză

Cu toate că transpiraţia este o funcţie umană corporală normală, unii oameni secretă în condiţii fiziologice normale mai multă sudorație decât altele.

Ce est Transpirația Excesivă & Hiperhidroza

Hiperhidroza este o afecţiune caracterizată prin transpiraţia excesivă de la nivelul axilelor (hiperhidroză axilară), palmelor şi plantelor (hiperhidroză palmoplantară) sau a întregului corp (hiperhidroză generalizată). Hiperhidroza poate debuta la orice vârstă, dar cel mai frecvent apare în jurul pubertăţii.

Hiperhidroza este definită ca o creştere anormală a secreției sudorale, care poate să fie generalizată sau localizată. Cu toate că transpiraţia este o funcţie umană corporală normală, unii oameni secretă în condiţii fiziologice normale mai multă sudorație decât altele. Hiperhidroza afectează atât bărbaţii, cât şi femeile şi poate debuta la orice vârstă. Acesta reprezintă adesea o problemă emoţională gravă, stresantă pentru persoanele în cauză. În ultimii ani s-au dezvoltat mai multe tratamente eficiente pentru a-i ajuta pe cei cu hiperhidroză.

Tratamentul tradițional al hiperhidrozei vizează folosirea antiperspirantelor pe bază de clorură de aluminiu sau administrarea medicaţiei orale (anticolinergice). În ultimii ani, tratamentului injectabil cu Botox şi-a dovedit eficiența în cazul transpirației excesive. În ultimă instanţă și extrem de rar se apelează la tratament chirurgical ce presupune ablaţia glandelor sudoripare.

Cauzele Hiperhidrozei

Deşi unele afecţiuni neurologice, metabolice şi alte boli sistemice pot provoca, uneori, transpiraţie excesivă, cele mai multe cazuri apar la persoanele care sunt aparent sănătoase. Căldura şi emoţiile pot declanşa hiperhidroza în unele cazuri, dar mulţi dintre cei care suferă de hiperhidroză transpiră aproape tot timpul, indiferent de starea de spirit sau de vreme.

Atât hiperhidroza axilară, cât mai ales cea plantară poate fi asociată cu mirosuri neplăcute. Deşi transpiraţia în sine nu miroase urât, ea favorizează dezvoltarea bacteriilor care descompun transpiraţia în acizi graşi, aceştia din urmă fiind răspunzători de apariţia acestor mirosuri neplăcute. Tratarea hiperhidrozei vizează de cele mai multe ori şi tratamentul mirosurilor urâte asociate. Secreţia glandelor sudoripare nu este omogenă pe toată suprafaţa corpului: cele situate pe spate şi braţe produc o transpiraţie cu conţinut crescut de sare, care nu favorizează dezvoltarea bacteriană şi, drept urmare, transpiraţia din aceste zone nu va avea acelaşi miros cu cea din zona axilei sau din zona inghinală.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?