CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Acneea

Este cea mai comună afecţiune cronică a pielii

Ce este Acneea?

Caracterizată prin inflamarea glandelor sebacee și a foliculilor piloși, acneea este cea mai comună afecțiune cronică a pielii. Potrivit studiilor, aproximativ 6 din 10 tineri cu vârstă cuprinsă între 12-14 ani suferă de acnee, care devine o afecțiune tot mai jenantă odată ce aceștia încep să se preocupe de aspectul lor.

Acneea (acnee vulgară, acnee comună) nu este doar o afecțiune caracteristică adolescenților, ea poate afecta persoane cu vârste cuprinse între 10 și 40 de ani. De regulă, leziunile apar pe pielea de pe față, gât, piept și umeri.

Uneori, acneea se manifestă începând cu decada a două de viață, în special la femei, chiar dacă acestea nu au avut până în momentul respectiv niciun episod acneic.

Care sunt cauzele?

Acneea apare ca o consecință a modificărilor hormonale care se produc la pubertate. Astfel, în special hormonii androgeni, testosteronul și dihidro testosteronul – DHT, acționează asupra glandelor sebacee crescând producția de sebum.

Principalele cauze implicate în formarea acneei:

  1. Exfolierea anormală a celulelor care tapetează foliculii glandelor sebacee – ducând la blocarea foliculului, umplerea lui cu celule moarte și apariția comedoanelor (puncte albe si puncte negre)
  2. Producția crescută de sebum (ten uleios)
  3. În mediul creat de aceste condiții apare creșterea populației bacteriene – în special Propionibacterium acnes (P.acnes) numit mai nou Cutibacterium acnes
  4. P.acnes, deși normale pe pielea noastră, când se găsesc în număr prea mare determină apariția unor molecule inflamatorii care inițiază și perpetuează inflamația locală ducând la formarea petelor și cicatricilor.

Alte cauze implicate:

Aproape toată lumea dezvoltă cel puțin un episod de acnee o dată în viață. Exceptând formele grave de acnee, afecțiunea nu se moștenește genetic, ci mai degrabă se poate spune că există o predispoziție genetică pentru a face acnee. Însă aceasta nu condiționează apariția leziunilor.

Studiile medicale au arătat că dacă ambii părinți au acnee, șansa copilului de a dezvolta această afecțiune la pubertate este de aproximativ 50%. Se pare că ceea ce se moștenește, de fapt, este numărul și activitatea glandelor sebacee, reactivitatea foliculară, alterarea keratinizării și inflamația

Laptele și produsele lactate, alimentele care cresc glicemia mult într-un timp scurt precum pastele făinoase, zaharurile, orezul alb, cartoful, alimentația de tip fast-food pot să fie implicate în acnee prin creșterea hormonilor care stimulează inflamația și secreția de sebum.

Igiena corporală este extrem de importantă, însă nu pare să aibă legătură cu apariția acneei. Punctele negre sunt rezultatul oxidării pigmentului melanic din piele, și nu consecința unei igiene necorespunzătoare, iar sudorația nu cauzează acnee.

Cercetătorii de la Wake Forest University School of Medicine au realizat cel mai mare studiu realizat vreodată despre acnee corelată cu nivelul de stres, că factor cauzator al acesteia. Studiul a cercetat modul în care nivelurile de sebum cresc în momentele de stres și modul în care această creștere este legată de severitatea acneei, iar raportul arată că tinerii care au fost supuși unor niveluri mari de stres au cu 23% mai multe șanse să sufere de un grad mai sever de acnee.

Cu toate acestea stresul nu poate fi considerat un factor de risc major în etiologia acneei, cel puțin nu singur, el acționând mai degrabă printr-un mecanism secundar, indirect.

În cazurile în care o femeie are cicluri menstruale anormale, cu creșterea excesivă a părului (hirsutism), este probabil că hormonii să joace un rol important în etiologia acneei. Unele pilule contraceptive au rol în ameliorarea acneei, iar sarcina are un efect variabil asupra acneei: există femei cărora leziunile dispar complet, altora li se înrăutățesc, în timp ce alte femei susțin că nu suferă nicio schimbare.

Alimentația și stresul la rândul lor stimulează producția unor hormoni care duc la secreție crescută de sebum și status proinflamator.

Utilizarea îndelungată a unor cosmetice care conțin compuși comedogeni determină apariția leziunilor acneice. Majoritatea produselor cosmetice şi de îngrijire a pielii sunt special create pentru a evita înfundarea porilor (non-comedogenice). O alegere bună ar fi produsele pe bază de apă.

Majoritatea cazurilor de acnee nu sunt corelate cu administrarea unui anumit tip de medicație, însă unele medicamente pot provoca sau agrava acneea.

Principalele medicamente incriminate sunt: corticoizii (sistemici sau țopici), ACTH-ul, androgenii, anticonvulsivantele (mai ales fenitoină), antituberculaosele (izoniazida, rifampicina, etionamida), derivaţi halogenaţi (iodaţi şi bromuraţi), vitamina B12, contraceptivele orale (progesterone dominante), steroizi anabolizanţi, imunosupresoare (ciclosporina).

Expunerea la produse industriale, cum ar fi uleiurile de tăiere pot produce acnee.

Diagnosticul diferențial al acneei

Pentru a cunoaște și a descoperi frumusețea este necesară parcurgerea mai multor pași. Cea mai importantă etapă constă în cunoașterea pielii umane și alegerea produselor potrivite fiecărui tip de ten. Astăzi, studiile arată că frumusețea este în strânsă legătură cu tipul de piele al fiecărui individ în parte.

Rozaceea

Această afecţiune se caracterizează prin apariţia unor leziuni roşii, papule şi pustule (leziuni cu puroi), dilataţii vasculare (telangiectazii) la nivelul feței, mai ales în partea centrală.  Apare de cele mai multe ori la vârsta de 30 -50 ani şi ipsesc comedoanele, nodulii şi chisturile. Se poate asocia cu inflamaţia cronică la nivelul ochilor şi nasului (nas mare, boselat, prin hipertrofia glandelor sebacee). Leziunile se accentuează la căldură, consum de cafea sau condimente, consum de alcool sau băuturi fierbinti, stres.  

Pseudofoliculita

Denumită şi „erupţia cutanată de dupa ras”, pseudofoliculita este, de cele mai multe ori, o problemă mecanică, ci nu una bacteriană. Erupţia este caracterizată prin apariţia în jurul firelor de păr a unor papule roşii şi pustule, care se pot transforma în leziuni mai închise la culoare (hiperpigmentate), cu noduli keloizi. Localizarea la nivelul bărbii sau a altor zone ale corpului care sunt rase sau unde se smulge firul de păr, este cea mai importantă caracteristică. Pseudofoliculita poate, desigur, să apară şi la pacienţii care au acnee.

Foliculita

Foliculita este o afecţiune infecţioasă a foliculuilui pilos, determinată de infecţii bacteriene sau fungice. Este caracterizată prin apariţia unor papule roşii foliculare, cel mai adesea la nivelul trunchiului şi extremităţilor, feselor, dar şi la nivelul capului şi gâtului. Foliculita cu bacterii gram negative apare la persoanele care au urmat tratament cu antibiotice pentru o perioadă mare de timp şi se localizează frecvent în zona gurii, a nasului şi mai rar la nivelul gâtului (leziuni superficiale cu puroi, noduli mari).

Dermatita periorală

Este o afecţiune întâlnită cel mai adesea la femei adulte tinere (25 -30 ani), însă poate afecta ambele sexe şi nu este exclus să apară la orice vârstă. Clinic, apar manifestări eczematoase, însoţite de prurit (mâncărime) dar şi leziuni cu aspect caracteristic de acnee. Leziunile cutanate sunt situate perioral în jurul gurii dar pot afecta şi restul feţei, ocazional. Una dintre cauzele cel mai frecvent incriminate în etiologia afecţiunii este utilizarea îndelungată a topicelor cu corticosteroizi.

Tratamentul acneei

Chiar dacă acneea nu este o afecțiune foarte gravă, în cazurile severe și moderat-severe este recomandat să se efectueze un control medical de specialitate, pentru stabilirea tratamentului corespunzător și evitarea apariției complicațiilor.

Pacientul diagnosticat cu acnee trebuie să știe că vindecarea se obține lent, după 6-8 luni de tratament. Tratamentul neîntrerupt este esențial! Pentru evitarea recidivei, chiar și după rezolvarea problemei trebuie continuate cu consecvență măsurile terapeutice.

În funcție de caz, medicul dermatolog ar putea recomanda:

Acestea include clindamicina, benzoilul peroxid, acidul azelaic, și altele.

Retinoizii sunt un tratament cu tradiţie împotriva acneei, iar preparatele au devenit mai blânde, fără a diminua eficienţa acestuia. Retinoizii, mai exact acizii retinoici, includ tretinoinul (Mask Gel), adapalene (Differin) şi tazarotene (Tazorac). Aceste medicamente sunt deosebit de utile pentru desfundarea porilor.

Efectele secundare pot include iritaţia locală şi o creştere a sensibilităţii la soare. Odată cu utilizarea unei protecţii solare adecvate, ele pot fi folosite chiar şi în timpul expunerii la soare.

În decembrie 2008, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat un medicament cunoscut sub numele de Epiduo Gel, care conţine adapalene retinoid, împreună cu peroxidul de benzoil ca substrat antibacterian. Acest tratament este eliberat doar pe baza unei prescripţii medicale pentru pacienţii cu vârsta de peste 12 ani şi se aplică o dată pe zi.

În cazurile severe de acnee se poate recomanda utilizarea unor antibiotice precum doxiclina, minociclina, azitromicina. Antibioticele se folosesc în acnee în principal pentru rolul lor antiinflamator. Numeroase studii susțin administrarea antibioticelor în acest caz, uneori pe o perioadă între 1-3 luni

În categoria reacţiilor adverse se numără: reacţii alergice (în special sulfamidele), tulburări gastro-intestinale şi sensibilitatea crescută la soare. Doxiciclina, are puţine efecte adverse, dar poate provoca uneori esofagita (iritaţie a esofagului, care produce disconfort la înghiţire) şi o tendinţă crescută de arsuri solare.

Nu trebuie să uitam că utilizarea exhaustivă a antibioticelor aduce dezavantaje notabile în special sitemului imun, cu creşterea susceptibilităţii la infecţii şi dezvoltarea unei rezistenţe la terapiile antibacteriene, astfel că acest tip de tratament ar trebui întotdeauna recomandat doar de medicul specialist.

Tratamentele hormonale aprobate de FDA pentru tratarea acneei sunt Estrostep, Ortho Tri-Cyclen, şi Yaz. Tratamentele hormonale ar trebui luate doar la recomandarea medicului dermatolog sau ginecolog.

Acest medicament blochează receptorii hormonilor androgeni, putând ameliora simptomele acneei în cazul femeilor şi este bine tolerat depersoane tinere. Spironolocatona poate provoca tulburări ale ciclului menstrual şi creşterea nivelului de potasiu în sange.

Pentru ameliorarea rapidă a unor forme grave, acute de acne, medicul poate recomanda tratamentul injectabil cu cortizon. Datorită efectelor adverse (scăderea imunităţii, creşterea riscului de diabet zaharat de tip II, obezitate, etc), tratamentul injectabil cu corticosteroizi rămâne unul de rezervă pentru cazurile atent selecţionate.

Isotretinoinul este cel mai utilizat retinoid pe cale generală. Preparatele comerciale sunt Sotret si Roaccutane. Este unicul medicament care acţionează pe toate verigile etiologice ale acneei: scade secreţia de sebum, reglează cheratinizarea în folicul, scade numărul de Cutibacterium acnes şi reduce inflamaţia locală.

Isotretinoinul administrat pe o perioadă de 6 săptămâni scade secreţia sebacee cu 90% şi hiperkeratoza foliculară cu circa 50%. Isotretinoinul nu are niciun efect antibacterian direct, dar prin modificarea condiţiilor în folicul, prin scăderea secreţiei sebacee şi schimbarea microclimatului, numărul  Cutibacterium acnes scade dramatic.

Deşi administrarea lor este învelită intr-o mulțime de prejudecăți și controverse, atâta timp cât tratamentul este recomandat de medical dermatolog, este urmărit de acesta și se efectuează controalele și analizele de sânge periodice, tratamentul cu retinoizi este unul sigur. Optăm pentru această variantă în cazurile severe de acnee, când alte tratamente nu au dat rezultat.

Efecte secundare ale isotretinoinului includ:  uscăciunea pielii și a buzelor, teratogenitatea (doar la femei – riscul malformativ la făt dacă se obține o sarcină în timpul administrării și 6 săptămâni după aceea), depresia ( menționată doar la pacienții predispuși la depresie), hepatotoxicitatea, sensibilitate crescută la soare, vânt, frig și altele.

În ultimii ani s-au dezvoltat mai multe tehnici de succes în tratarea acneei folosind lasere și dispozitive similare. Tratamentele laser au rol în scăderea secreției de sebum, a inflamației și pot ameliora acneea activă și urmele roșii rămase după aceasta.

Tratamentul cu laser în acnee este recomandat ca un adjuvant al terapiei convenționale. Și în acest caz, o abordare combinată poate să dea rezultate superioare.

Prin acțiunea distructivă a laserului asupra Propionibacterium acnes, dar și prin reducerea hiperseboreei, Carbon Peel poate fi un tratament pentru acneea vulgară.

Peeling-ul chimic constă în îmbunătăţirea şi catifelarea texturii pielii fetei sau a altor zone, prin îndepărtarea straturilor superficiale deteriorate, folosind o soluţie acidă.

Peelingurile chimice cu acid alfa-hidroxilic, cunoscut si sub denumirea de acid gliconic- AHA, sau acid beta-hidroxilic (acid salicilic, BHA) au fost declarate ca fiind printre cele mai de succes proceduri de îndepărtare a leziunilor secundare formelor medii şi severe de acnee.

Trebuie să menţionăm, totuşi, că peelingul chimic este un tratament adjuvant, și nu curativ pentru acnee.

VEZI TRATAMENTUL

Soluții complementare

  1. Menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat, consum adecvat de lichide
  2. Igiena locală, deschiderea porilor, exfolierea uşoară, reducerea secreţiei de sebum şi tratamentele topice.
    • Curăţaţi pielea de două ori pe zi cu o soluţie care conţine 5% peroxid de benzoil. O alternativă pentru cei care sunt alergici la peroxid de benzoil este acidul salicilic 2%.
    • Aplicaţi un gel sau cremă care conţine peroxid de benzoil 5%, o alternativă fiind soluţiile cu sulf sau rezorcinol.
    • Folosiţi creme fără ulei sau alte ingrediente grase.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Newsletter

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?