CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Pete Pigmentare

Hiperpigmentarea este dată de producţia în exces a melaninei

Ce sunt petele pigmentare?

Hiperpigmentarea este dată de producţia în exces a melaninei, care, prin depunerea la nivelul pielii, cauzează o coloraţie neuniformă şi pistrui.

Principala cauză de apariţie a petelor pigmentare, cunoscute sub denumirea de melasmă, o reprezintă soarele, în aşa numitul proces de fotoîmbătrânire. Hiperpigmentările pot fi produse şi agravate şi de alţi factori: schimbări hormonale (contraceptive, hormonii din sarcină), deficienţă de vitamina B12, inflamaţia după orice traumă cutanată, arsuri sau leziuni acneice.

Cel mai ineficient lucru pe care îl puteţi face în cazul în care aveţi hiperpigmentări este să continuaţi expunerea la ultraviolete (fie în aer liber sau la solar); de asemenea, fumatul joacă un rol în agravarea hiperpigmentărilor.

Hiperpigmentările sunt foarte frecvente şi riscul lor creşte cu vârsta, în special la persoanele cu piele deschisă la culoare.

Cum puteți reduce riscul de a dezvolta pete pigmentare?

  1. Prin modificări ale stilului de viaţă: renunţaţi la fumat, reduceţi consumul de alcool şi faceţi exerciţii în mod regulat pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Consumaţi cantităţi crescute de fructe şi legume pentru a creşte aportul de vitamine şi antioxidanţi.
  2. Îngrijirea zilnică a pielii trebuie să conţină: exfoliante pentru a îndepărta stratul de celule moarte şi pigmentul superficial, creme hidratante, creme cu vitamina C şi alţi antioxidanţi, pentru a neutraliza radicalii liberi.
  3. Fotoprotecţia este foarte importantă în prevenirea apariţiei şi extinderii petelor pigmentare.

Tratamentul peteleor pigmentare

Tratamentul hiperpigmentărilor reprezintă o provocare. Terapiile convenţionale sunt reprezentate de agenţi de albire împreună cu peeling-uri chimice sau o serie de tratamente laser. Hiperpigmentările situate în epiderm răspund mai uşor la tratament, decât cele profunde, din derm. Dat fiind natura rezistentă a acestei afecţiuni, numeroase mijloace de tratament au fost încercate:

Diferite preparate pot fi încercate (acid azelaic, retinoizi, acid kojic). Ele sunt eficiente pe hiperpigmentările uşoare şi superficiale. Efectul se instalează lent şi de obicei este necesară o durată îndelungată a tratamentului.

Microdermoabraziunea realizează o exfoliere mecanică a stratului superficial al pielii. Pentru a fi eficientă este indicată doar pentru petele superficiale. Sunt necesare şedinţe repetate pentru un rezultat satisfăcător.

VEZI TRATAMENT

Peeling-ul chimic reprezintă aplicarea unei substanţe acide la nivelul feţei cu scopul de a produce o distrugere şi apoi o exfoliere la nivelul pielii, pentru a lăsa în loc o piele nouă şi sănătoasă. Peeling-urile chimice joacă un rol semnificativ în tratamentul melasmei. Pacienţii trataţi printr-o combinaţie de peeling-uri chimice şi tratament topic au demonstrat ameliorări mai rapide şi mai importante decât cei la care s-a folosit doar tratament topic. În funcţie de substanţa folosită, un peeling chimic poate să fie superficial, mediu sau profund. Pentru a preveni reapariţia hiperpigmentărilor, după procedură, se recomandă fotoprotecţie cu SPF 50+.

VEZI TRATAMENT

Lumina intens pulsată (IPL) poate fi utilă în cazurile de hiperpigmentări localizate la nivelul epidermului. Din păcate, de cele mai multe ori, în melasmă avem un exces de pigment în straturile mai profunde ale pielii, adică în derm, ceea ce face această procedură ineficientă în acest caz.

Laserul PicoWay

Laserul PicoWay este o metodă nouă minim invazivă, non-ablativă (nu afectează primul strat al pielii) și cu un timp de recuperare redus pentru tratamentul petelor pigmentare. Acest tip de laser folosește o energie mare livrată în pulsuri cu durată foarte scurtă, în picosecunde (reprezintă 10 la -19 dintr-o secundă).

Avantajul major al laserului cu picosecunde este efectul fotoacustic prin care acționează asupra țesuturilor, fără a genera căldură în zona tratată și cu efecte minime asupra țesuturilor din jurul zonei tratate. Alte tipuri de lasere funcționează prin efect fototermic, generând astfel căldură și implicit inflamație pentru mai mult timp (zile, săptămâni).

Ținta laserului PicoWay este pigmentul din al doilea strat al pielii, dermul, care sub acțiunea pulsurilor extrem de scurte este fragmentat în particule mai mici și îndepărtat progresiv de către macrofage (celule specializate ale sistemului imun). Timpul de recuperare este foarte redus, de la câteva ore, până la 2-3 zile, pacienții își pot relua activitățile obișnuite în cel mai scurt timp.

Laserul fracțional cu CO2

Laserul fracțional cu CO2  este este un tip de laser ablativ care permite reînnoirea blândă a pielii prin milioane de arii milimetrice de distrucţie tisulară. Există astfel posibilitatea să pătrundem suficient de profund în piele încât să eliminăm petele pigmentare și melasma.

Laserul fracţional cu CO2 este aprobat FDA pentru tratamentul fotoîmbătrânirii cutanate, al cicatricilor postacneice şi melasmei. De obicei, pentru tratamentul petelor pigmentare sunt necesare o serie de 3-4 tratamente, la un interval de 4-6 săptămâni.

Procedura laser fracțtional cu CO2 are un timp de recuperare de 7-10 zile, timp în care este necesară o îngrijire specială a tenului. Aplicarea cremei cu factor de protecție solară este esențială pentru prevenirea hiperpigmentării. Respectarea indicațiilor postprocedură este forte importantă pentru obținerea rezultatelor așteptate.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Tratamentul hiperpigmentărilor reprezintă o provocare. Terapiile convenţionale sunt reprezentate de agenţi de albire împreună cu peeling-uri chimice sau o serie de tratamente laser. Hiperpigmentările situate în epiderm răspund mai uşor la tratament, decât cele profunde, din derm. Dat fiind natura rezistentă a acestei afecţiuni, numeroase mijloace de tratament au fost încercate:

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?