CENTRU DE EXCELENȚĂ LASER CANDELA

Caută
Close this search box.

Clinica Medispa

Cicatrici Post-Acnee​

Clinica Medispa tratează cu succes acneea şi urmele sale inestetice

Ce sunt cicatriciile Post-Acnee?

Acneea este o afecțiune dermatologică des întâlnită care, de cele mai multe ori, lasă în urmă cicatrici inestetice. 80% din indivizii aflați la vârsta adolescenței și 5% din adulți sunt marcați de acnee. Dintre aceștia, 95% dezvoltă cicatrici.

Tehnologiile inovative reunite de Clinica Medispa tratează cu succes acneea și urmele sale inestetice, de aceea vă recomandăm să apelați la specialiștii noștri cu promptitudine. O întârziere a tratamentului corespunzător crește riscul unor cicatrici semnificative.

Cum se formează cicatricile postacneice?

Îniţial, în glanda sebacee se acumulează sebum care, din cauza obstruării orificiului foliculului pilos printr-o cheratinizare anormală, nu poate fi eliminat la suprafaţa pielii şi duce la formarea unui chist. Acesta se măreşte, poate sa fie colonizat cu bacterii şi, la un moment, dat “se rupe” adânc în derm, fiind rapid atacat de celulele albe, responsabile de apărarea antiinflamatorie.

Un proces inflamator important poate avea două rezultate:

  • cel mai frecvent, o pierdere de ţesut datorată distrugerii colagenului, urmată de “prăbuşirea” pielii suprajacente din cauză lipsei de suport
  • mai puţin frecvent, formarea de ţesut în exces prin stimularea fibroblastelor, din care rezultă aşa numitele cicatrici cheloide.

După vindecarea unei leziuni acneiforme, aceasta poate lăsa o pată roşie sau hiperpigmentată, catalogată de specialişi mai degrabă ca o modificare postinflamatorie decât o cicatrice. După ce pielea trece prin procesul de regenerare şi remodelare (6-12 luni), aceasta se poate vindeca în totalitate. Orice modificare de culoare sau defect cutanat care este prezent la 1 an după episod, este considerat un defect sau cicatrice permanentă.

Prevenție

Modificările postinflamatorii pot fi prevenite prin tratamentul adecvat al diferitelor forme de acnee şi tratate prin:

  • Fotoprotecţie
  • Folosirea retinoizilor (RetinA)- aceştia grăbesc procesul de remodelare a pielii
  • Administrarea AHA (alfa hidroxiacizii) şi BHA (beta hidroxiacizii) în concentraţia potrivită, de asemenea, ajută procesul de remodelare a pielii
  • Nu este indicată îndepărtarea crustelor

Tratamentul urmelor și cicatricilor postacnee

Pentru a înțelege tratamentul cicatricilor postacnee trebuie sa ne familiarizăm cu tipurile de cicatrici existente:

Pot fi hiperpigmentate (maronii) sau roșii

Cicatrici cu lipsă de substanță – care pot fi la randul lor de 3 feluri:

    1. Ice-pick – cu suprafața mică, dar adânci
    2. Boxcar – bine delimitate, cu aspect angulat, cu margini verticale
    3. Rulate – cu suprafața mare dar nu foarte adânci, dau un aspect ondulat pielii

Cicatrici ieșite în relief, apar mai frecvent în urma leziunilor de acnee de pe spate și umeri dar pot apărea și pe față.

Cicatricile postacnee fiind de mai multe tipuri, și tratamentul lor necesită o abordare combinată de diferite proceduri pentru a obține un rezultat cât mai estetic într-un timp cât mai scurt.

În continuare găsiți informații despre procedurile efectuate cel mai frecvent în clinica noastră pentru tratamentul cicatricilor postacnee. În cadrul unei consultații medicul specialist face o evaluare completă a tipului de cicatrici, tipului de ten, istoricului medical și inclusiv a stilului de viață pentru un plan de tratament personalizat fiecărui pacient în parte.

Laserul fracțional cu CO2

Gold standard în tratamentul cicatricilor postacnee, LASERUL ABLATIV FRACTIONAL CO2 și-a demonstrat eficiența în multiple studii științifice. În Clinica Medispa oferim tratamente la standardele cele mai înalte cu cea mai nouă tehnologie. Laserul fracțional cu CO2 produce microcoloane de vaporizare a țesutului cicatricial, stimulând astfel formarea de fibre de colagen noi, sănătoase. Profunzimea de penetrare a laserului poate fi apreciată de medicul curant în funcție de setările alese – adresându-se astfel atât cicatricilor atrofice cât și cicatricilor hipertrofice.

Tratamentul cu laserul CO2 necesită o perioadă de recuperare post-procedură de 5-7 zile. Ședințele se efectuează o dată la 4-6 săptămâni, ideal toamna, iarna sau primăvara. Durata unei ședințe este de aproximativ o jumătate de oră și se efectuează după anestezie locala cu cremă anestezică. Este necesară fotoprotecție SPF 50+ timp de minim 4 săptămâni după procedură. Efectul unei ședințe este vizibil după aproximativ 1 lună, iar sinteza de colagen este stimulată timp de până la 9 luni postprocedură.

Laserul cu Picosecunde

Tratamentul cicatricilor se poate adresa și pacienților cu o viață socială sau profesională foarte activă, care nu pot lipsi de la serviciu timp de 5 zile după procedură sau pacienți cu pielea închisă la culoare care au un risc crescut de hiperpigmentare după tratamentele clasice ale cicatricilor postacnee.

În acest sens în Clinica Medispa veți găsi una dintre cele mai revoluționare tehnologii – LASERUL PICOWAY – LASER cu picosecunde, care are capacitatea de a remodela colagenul în mod non-ablativ printr-un efect preponderent fotomecanic – acest lucru se traduce prin: nu este afectată suprafața pielii și țesutul nu se încălzește – din acest motiv Laserul Picoway nu necesită timp de recuperare, nu doare și pielea nu se înroșește decât timp de câteva ore după procedură. Este perfect pentru toate tipurile de piele, de la pielea deschisa la culoare până la fototipurile cele mai închise. Nefiind afectată suprafața pielii, se poate utiliza machiaj pentru a camufla roșeața făcându-l perfect pentru pacientul mereu în mișcare.

Tratamentele se efectuează o dată la 4-6 săptămâni. Durata unei ședințe este de aproximativ o jumătate de oră și se efectuează cu sau fără anestezie locală cu cremă anestezică, în funcție de dorința pacientului. Este indicată fotoprotecție SPF 50+ timp de 4 săptămâni după procedură.

Laserul Erbium-YAG

Laserul ablativ fracțional Erbium-YAG are un mecanism de acțiune similar laserului cu CO2. Având o afinitate mai mare pentru apă din țesuturi decât laserul cu CO2, produce vaporizarea sub formă de microcanale a țesutului cicatricial fără a produce multă caldură locală. Din acest motiv recuperarea post-procedură este mult mai rapidă decât după lasersul CO2. Poate fi utilizat și pentru a ajută la penetrarea mai eficientă a substanțelor nutritive necesare formării noilor fibre de colagen.

Mezoterapia

Laserul produce o injurie controlată în piele, disrupând fibrele de colagen rău formate și stimulând formarea de fibre de colagen noi, sănătoase. Pentru ca acest proces să aibă loc la capacitate maximă, între ședințele de laser sunt recomandate ședinte de mezoterapie. Mezoterapia = hrană, “cărămizile” necesare clădirii noilor structuri. Un cocktail de vitamine, aminoacizi, acid hialuronic este injectat/ livrat cu ajutorul laserului în piele, mai exact în derm, stratul pielii cel mai afectat de cicatrici.

Peeling-ul chimic

În funcție de tipul urmelor postacneice, peelingul chimic poate aduce și el extrem de multe beneficii.

Există o mulțime de combinații de acizi care se adresează diverselor probleme ale tenului acneic si nu numai – pori dilatați, exces de sebum, pete pigmentare, riduri, cicatrici.

Peeling-ul superficial spre mediu – ajunge la nivelul epidermului si dermului superficial. Cei mai utilizați sunt acidul salicilic și azelaic (potrivit și tenului sensibil). Se adresează pacientilor care încă mai au acnee activă, exces de sebum, pori dilatati, petelor pigmentare rămase în urma leziunilor inflamatorii precum și leziunilor retenționale (puncte negre, puncte albe). Acest tip de peeling determină o exfoliere ușoară, greu observabilă de către cei din jur. Efectul este vizibil incepând cu 1 săptămână post-procedură. Timp de 5-7 zile după peeling pielea trebuie hidratată corespunzător. Este indicată fotoprotecție SPF 50+ timp de 4 săptămâni.

Peeling-ul mediu spre profund cu acid tricloracetic (TCA) și tehnica TCA CROSS (Chemical Reconstruction Of Skin Scars) se adresează cicatricilor, în special celor de tip ice-pick și boxcar, cicatrici cu suprafața mică dar cu profunzime mare, stimulând ameliorarea lor din profunzime.

Timpul de recuperare post-procedură este de 5-7 zile. Ședințele se pot efectua o dată la 4 săptămâni, ideal toamna, iarna sau primăvara. Durata unei ședințe este de aproximativ 30 de minute. Este necesară fotoprotecție SPF 50+ timp de minim 4 săptămâni după procedură. Efectul unei ședințe este vizibil după aproximativ 1 săptămână pentru pori dilatați, sebum, pete pigmentare și după minim 4 săptămâni in ceea ce privește remodelarea cicatricilor, ameliorarea acestora continuând pe parcursul a câteva luni.

Laser Carbon Peel / Hollywood Peel

Atât de cunoscut printre vedete încât a primit numele de HOLLYWOOD PEEL, este un peeling efectuat cu ajutorul LASERULUI Q-SWITCHED ND-YAG în doi pași. Pentru început se aplică o mască de carbon care este lăsată să se fixeze la nivelul porilor. În a doua etapă se îndepărtează masca cu ajutorul laserului ND-YAG rezultând o curățare în profunzime, ameliorarea punctelor negre, micșorare a dimensiunii porilor, tonifiere a pielii și ameliorarea ridurilor fine. Sedința durează 30 de minute, nu doare și nu necesită timp de recuperare. Noutăți în tratamentul cicatricilor apar tot timpul, de aceea la Clinica Medispa se pune accentul pe abordarea patologiilor după cele mai respectate publicații în domeniu, pe educație medicală continuă și pe cercetare. Abordarea potrivită pentru fiecare este diferită, medicii noștri specialiști cu o bogată experiență în tratamentul cicatricilor vă vor ghida în alegerea opțiunii perfecte pentru dumneavoastră.

Stabilește o consultație

Contactează specialiștii Clinicii Medispa

Ai un diagnostic dematologic?

În funcție de diagnosticul tau, Clinica Medispa te poate ajuta cu tratamente eficiente, realizate de medici experți. Află mai multe informații despre diagnosticul tău și tratamentele pe care le punem la dispoziție.

Conectează-te cu specialiștii Clinicii Medispa și găsește soluțiile și tratamentele perfecte pentru tine.

× Cu ce te putem ajuta?